Lajčak: Status sjevernih opština Kosova mora biti prihvatljiv svima

Posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je u intervjuu za Hinu uoči novog kruga razgovora o normalizaciji njihova odnosa da statut općina na Kosovu s većinski srpskim stanovništvom mora biti “prihvatljiv za obje strane i u skladu s europskim standardima”.

U utorak će se u Bruxellesu sastati srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti i tada će im biti predstavljen nacrt statuta opština na sjeveru Kosova, što je ključna točka pregovora.

“Upravljački tim će predstaviti nacrt. Mi ne znamo šta je u njemu, ali on bi trebao biti početak procesa. U konačnici, trebamo imati statut, koji je prihvatljiv za obe strane, za Kosovo i Srbiju, u skladu s evropskim standardima. To je prvi važan korak”, izjavio je Lajčak.

Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013. godine, s ciljem da napiše statut za formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom. Sastoji se od četiri osobe stacionirane na Kosovu, koje je formalno angažovala kosovska vlada, ali su ih predložile opštine s većinskim srpskim stanovništvom. 

Od kako je Lajčak preuzeo dužnost u aprilu 2020. godine nije bilo aktivnosti upravljačkog tima.

“Ovo je prvi put da ćemo vidjeti njihov rad”, izjavio je Lajčak, 60. godišnji slovački diplomat.

Beogradu je formiranje zajednice opština sa srpskom većinom najvažnija stvar u pregovorima, a Kosovo se, pak, nastoji izboriti da ta zajednica nema izvršne ovlasti, ističući da ne želi na svooj teritoriji nešto poput Republike Srpske. 

Kosovski premijer Kurti u nedavnom je razgovoru, s Hinom, kazao da još nije vidio prijedlog statusta, ali je naglasio da neće na sjeveru Kosova dopustiti stvaranje nekog oblika Republike Srpske, odnosno “satelitsku paradržavu s destruktivnom suštinom koja bi potkopavala državnost Kosova”.

Upitan da komentariše tu izjavu, Lajčak je rekao: “Republika Srpska je uspostavljena u vrijeme rata u BiH. Tada je hitan prioritet bio zaustaviti rat, a sad nismo u ratnom vremenu, pa ni ne trebamo takva rješenja”.

Sastanak u utorak u Bruxellesu trebao bi, kaže, “biti početak postupka izrađivanja nacrta statuta zajednice srpskih opština ali i početak implementacije drugih elemenata sporazuma od 27. februara”.

(Fena)