Beograd: Ubijeno osmoro učenika i zaštitar škole, sedmoro teško opovrijeđeno

Osmoro učenika i zaštitar osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u scentru Beograda ubijeni su, a još sedmoro je povrijeđeno u srijedu ujutro kad je na njih pucao 14. godišnji učesnik te škole, koji je uhapšen, novi su podaci koje je potvrdio MUP Srbije poslije nezapamćene tragedije u poistorijii srbijanskog školstva.

Još šestoro učenika i jedna profesorica teško su povrijeđeni i smješteni u Urgentnom centru i Dječjoj klinici Tiršova, navodi u saopštenju MUP, nakon što su mediji u nizu konfuznih i nepouzdanih informacija ranije objavili da je preminula i ranjena profesorica istorije.

Dva dječaka imaju prostrelne povrede nogu, a jedna djevojčica je na operaciji s teškom povredom glave, potvrdili su ljekari u Tiršovoj.

Učenik škole “Vladislav Ribnikar” K. K. (rođen 2009.), osumnjičen za ovaj masakr, nađen je i uhapšen u školskom dvorištu, prenosi Hina.

Policija je ranije saopštila kako se sumnja da je pucao iz očevog pištolja.

Policija je pozvala sve roditelje koji nisu uspjeli stupili u kontakt sa svojom djecom da se jave u Policijsku satnicu Vračar. Prema neslužbenim saznanjima, nekoliko učenika i nastavnika i dalje je u školi i daju izjave policiji i forenzičkim timovima.

“Sve policijske ekipe su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije”, kratko je saopštio MUP.

U iščekivanju službenih informacija, pojedini mediji i portali beogradskih tabloida se, očevidno kršeći novinarske i moralne kodekse i načela, utrkuju ko će objaviti više detalja o ubici i žrtvama, uz nagađanja o mogućnim motivima i okolnostima tragedije.

Pojedini mediji objavili su i inicijale ubijenih učenika, te ime zaštitara.

Čelnik beogradske općine Vračar Milan Nedeljković rekao je za RTS da je zaštitar Dragan Vlahović, koji je preminuo od povreda, htio spriječiti tragediju.

“Tragedija bi bila još veća da nije stao ispred dječaka koji je pucao. Djeca su u stresu. Škola je zatvorena. Ovako nešto nije zabilježeno u istoriji beogradskih škola”, rekao je Nedeljković.

Ured Fonda Ujedinjenih nacija za prava djeteta (UNICEF) u Beogradu uputio je danas saučešće porodicama i prijateljima žrtava masakra u školi i podršku svima koji su doživjeli traume.

Iz te agencije UN-a poručeno je kako današnja tragedija podsjeća “zašto su važni svijest o mentalnom zdravlju i podrška, posebno u obrazovnom sistemu”.

Čelnica Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić objavila je na Tweeteru kako je “šokirana i žalosna zbog jutrošnje pucnjave u beogradskoj školi”. “Moje misli su sa žrtvama i njihovim obiteljima”, napisala je.  

Pucao u učiteljicu, pa potom nasumice u kolege

Milan Milošević, otac jedne od učenica Osnovne škole “Vladisla Ribnikar”, rekao je da je njegova kćerka bila u razredu gdje je pucano.

“Uspjela je pobjeći. (Dječak) …prvo je pucao u učiteljicu, a onda je počeo nasumično pucati”, rekao je Milošević za N1.

Milan Nedeljković, predsjednik opštine Vračar u kojoj se nalazi škola, rekao je da se ljekari bore za profesoričin život.

Policija je saopštila da je uhapšen učenik sedmog razreda.

“Vidio sam zaštitara kako leži ispod stola. Vidio sam dvije djevojčice, čije su majice bile krvave. Kažu da je (napadač) bio miran i dobar učenik. Nedavno je došao u njihov razred”, dodao je Milošević, koji je došao na mjesto događaja nakon pucnjave.

Policajci s kacigama i pancirkama ogradili su područje oko škole.

“Vidjela sam djecu kako trče iz škole vrišteći. Roditelji su došli, bili su u panici. Kasnije sam čula tri pucnja”, rekla je za državnu TV RTS djevojka koja pohađa obližnju srednju školu.

Žrtvama se pruža pomoć, a istraga o motivima pucnjave je u toku, navodi policija u saopštenju.

U Vladi Srbije trenutno se održava vanredna konferencija za medije na kojoj će govoriti ministri obrazovanja i zdravstva i predstavnik policije, a na kojoj je saopšteno da je Vlada donijela odluku o trodnevnoj žalosti u toj zemlji.

(Fena)