Koncert Tršćanskog partizanskog zbora “Pinko Tomažić” 6. maja na Trgu Susan Sontag

U okviru programa ‘Dani Kantona Sarajevo 2023’, na pozorišnom Trgu ‘Susan Sontag’ u subotu, 6. maja biće održan koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), Tršćanskog partizanskog zbora”Pinko Tomažić” i kamernog mješovitog hora KUD Lola.

Na programu će se naći kompozicije poput – Ode radosti, Hej brigade!, Brigata Garibaldi, Počiva jezero v tihoti, Fischia il vento, Blowing in the wind, Računajte na nas, Na Kordunu, Jutro na fronti/Salavi, Bella ciao…

Horom Opere NPS i kamernim mješovitim horom KUD Lola dirigovaće Josip Katavić, dok će Tršćanski partizanski zbor “Pinko Tomažić” nastupati uz pratnju Tršćanskog orkestra pod dirigentskom palicom maestre Pije Cah.

Tršćanski partizanski zbor Pinko Tomažić važan je kulturni segment slovenske zajednice u Italiji, koji izvodi pjesme NOB tematike, s naglaskom na jugoslavenske i slovenske partizanske borbe.

Od svog osnivanja (1972.) Zbor je izmijenio više od 500 članova, što pjevača, što kompozitora. Zbor je imao više od 1.000 nastupa širom svijeta, a u postjugoslovenskom periodu neke od svojih najvećih koncerata održali su 2012. i 2013. u Cankarovu domu i u areni Stožice u Ljubljani, kao i koncert u novembru 2017. godine zajedno s čuvenim horom „Aleksandrov” iz Moskve.

Zbor vodi dirigentica Pija Cah. Njihov standardni repertoar uključuje pjesme jugoslovenskih i italijanskih partizana, poput Bella Ciao, Konjuh planinom, Sivi sokole, Hej brigade! (pjesma grada Ljubljane), Na juriš!, Vstala Primorska, Na Kordunu grob do groba, Bilećanka, te pjesme međunarodnog antifašističkog pokreta.

Dani Kantona Sarajevo 2023., koji se tradicionalno održavaju od 2. do 9. maja ove godine, donose sadržajan program sa više od 60 različitih dešavanja.

Publika će biti u prilici da prati mnoštvo besplatnih sadržaja od pop-rock i jazz koncerata, teatarskih predstava, programa za djecu, izložbi, promocija knjiga, nastupa folklornih ansambala, zdravstvenih pregleda, itd. na različitim lokacijama širom Kantona Sarajevo.

Ulaz na sve programe je besplatan, saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.

(Fena)