Pretežno sunčano, temperatura do 28 stepeni

Jutros u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjeren oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 6, Široki Brijeg, Sokolac 10, Ivan Sedlo, Zvornik 11, Banja Luka, Livno, Sanski Most, Sarajevo 12, Bihać, Doboj, Prijedor, Tuzla, Zenica 13, Neum, Trebinje 15, Mostar 16 stepeni.


Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne, umjeren razvoj oblačnosti može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu.

Vjetar slab na jugozapadu Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temparatura vazduha od 21 do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne, mada bi u drugom dijelu dana opšta slika mogla biti nešto lošija, izraženije u dijelu Bosne.

Pojačan osjet sparine, kod osjetljivijih osoba uzrokovaće slabiju glavobolju, umor, dekoncentraciju.

Moguće je i da poslijepodnevni pljusak mjestimično pokvari ugođaj.

Poželjno je prikladno se obući.

—–

BIHAMK

Slabija frekvencija vozila, povoljni uslovi za vožnju

Uz slabiju frekvenciju vozila, jutros se na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraća nesmetano i uz povoljne vremenske prilike. Nedjeljom je smanjen obim sanacionih radova na putevima, ali je na tim lokalitetima obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. U poslijepodnevnim i večernjim satima očekujemo pojačan intezitet vozila, posebno na prilazima većim gradskim centrima. Vozače savjetujemo da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Vozače teretnih vozila molimo da, kada iza sebe primjete dugu kolonu putničkih vozila, nakratko se isključe iz saobraćaja, kako bi se izbjegla rizična preticanja.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela 1. mart u smjeru Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.

Sporije, zbog radova, tokom dana saobraća se na putnim pravcima Jablanica-Mostar (Donja Jablanica) i Čevljanovići-Nišići.

Zbog većeg klizišta na magistralnom putu Foča-Goražde (kod mjesta Filipovići), saobraća se otežano, jednom trakom.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje-Trebinje) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473). Vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima Bosanska Gradiška i Gradina pojačana je frekvencija putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila je pojačan, ali zadržavanja, za sada, nisu duža od 30 minuta.

Savjetujemo da se na vrijeme informišete o stanju na putevima i graničnim prelazima, kako bi izbjegli nepotrebna čekanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)