Beograd: Više hiljada građana na protestnom skupu “Srbija protiv nasilja”

Protestni skup opozicije, “Srbija protiv nasilja”, povodom masovnih ubistava u Srbiji, počeo je ispred Narodne skupštine u Beigradu gdje su prvo pročitani zahtjevi opozicije, a nakon čega je krenula šetnja do Vlade Srbije.

Više hiljada građana okupilo se na skupu u Beogradu, a protestni skupovi održavaju se u nekoliko gradova u Srbiji.

Organizatori su najavili kako će skup biti organiziran bez govora i obraćanja i da će se pročitati  zahtjevi organizatora, za čije ispunjenje je vlastima dat rok do petka, 12. maja.

Okupljeni zahtijevaju hitnu smjenu svih članova Regulatornog tijela za elektronske medije, hitno ukidanje emovanja reality programa i emisija koje promiču nasilje, agresiju i nemoral na televiziji s nacionalnom frekvencijom, zabranu štampanih medija koji promovišu nasilje i agresije svojim sadržajem, objavljivanje lažnih vijesti i kršenje novinarskih kodeksa, smjena rukovodstva RTS-a zbog emitovanja programa koji promovišu nasilje, kriminal i agresiju, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Happy zbog kršenja zakona i promocije nasilja, prenosi RTS.

Zatražili su i smjenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbejdonosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i održavanje sjednice Skupštine Srbije, na kojoj bi se utvrdila odgovornost Vlada Srbije i bezbjedonosna situacija u zemlji.

(Fena)