Kanadski proizvođači nafte prekinuli proizvodnju nakon šumskih požara u Alberti

Kanadski proizvođači nafte obustavili su proizvodnju nakon što je Albertu pogodila sezona šumskih požara “bez presedana”, iako se očekuje da će kiša i hladnije vrijeme donijeti olakšanje u ponedeljak.

Glavna pokrajina koja proizvodi naftu u zemlji proglasila je u subotu vanredno stanje zbog šumskih požara, prekinuvši proizvodnju od najmanje 145.000 ekvivalenta nafte dnevno (noep) i raselivši skoro 30.000 stanovnika.

Kanada je dom trećih najvećih svjetskih rezervi nafte, a većina njih nalazi se u golemim naftnim poljima sjeverne Alberte.

Više od stotinu šumskih požara još uvijek je aktivno, a više od 30 je klasifikovano kao van kontrole.

“Ljudi su ovu sezonu nazvali sigurno bez presedana u posljednje vrijeme jer imamo tako mnogo požara”, izjavila je Christie Tucker iz odjela za borvu protiv šumskih požara u Alberti.

Proizvođač nafte Vermilion Energy Inc saopštio je u ponedeljak da je privremeno zaustavio oko 30.000 boepa dnevno, a njegova dosadašnja procjena ukazuje na “minimalnu štetu” na njegovoj ključnoj infrastrukturi.

Predviđa se kombinacija nižih temperatura i kiše, za koju se vlasti nadaju da će pomoći u obuzdavanju situacije. Očekuje se više vatrogasaca iz susjednih pokrajina.

Premijerka Alberte Danielle Smith trebala bi u ponedeljak razgovarati s premijerom Justinom Trudeauom.

Osigurani gubici od požara u Fort McMurrayju procijenjeni su na 3,6 milijardi kanadskih dolara (2,7 milijardi američkih dolara), prenosi Reuters.

(Fena)