Osam medalja za plivače Veleža na dva mitinga

Klubovi vodenih sportova “Orka” i Sveučilišta u Mostaru protekle subote organizovali su međunarodni plivački miting “III Sprintko Kup” na bazenu Fakulteta prirodnono-matematičkih i vaspitnih nauka u Mostaru. Na mitingu je učestvovalo oko 240 takmičara iz 14 kluba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Plivački klub “Velež” je učestvovao sa 13 plivača: Fatih Boškailo, Danja Alikalfić, Kerim Hadžimusić, Lazar Vuković, Ajna Talić, Selma Mezić, Ema Penava, Hamza Tipura, Emin Begić, Amila Crnalić, Endi Oručević, Abdullah Marić i Danis Ćemalović. Osvojeno je ukupno šest medalja, od čega su tri srebrne i tri bronzane.

Četiri medalje osvojila je Ajna Talić (2012.). U disciplinama 25 metara prsno i 25 metara delfin bila je druga i osvojila dvije srebrne medalje. Bronzane medalje osvojila na 25 metara slobodno i 25 metara leđno. Ajna je u svojoj kategoriji ostvarila plasman na drugo mjesto u ukupnom zbiru bodova ostvarenih na disciplinama koje je plivala.

Preostale dvije medalje osvojila je Danja Alikalfić (2011.). Discipline 25 metara prsno je otplivala jako dobro i stigla do drugog mjesta i srebrne medalje. Na 25 metara delfin je osvojila bronzanu medalju, a u ukupnom zbiru bodova ostvarenih na disciplinama koje je plivala ostvarila je plasman na treće mjesto u svojoj kategoriji.

Ostali plivači su veoma dobro odradili ovaj miting, popravili svoje lične rekorde. Broj medalja je mogao biti veći, jer su ostvareni visoki plasmani, od kojih vriedi istaći četvrto mjesto Fatiha Boškaila u disciplini 25 metara prsno.

Plivački klub “Jug” iz Dubrovnika ovog vikenda proslavio je 100 godina postojanja. Tradicionalni miting pod nazivom “Zlatni Orlando”, koji je održan na bazenu u Gružu privukao je 310 takmičara iz Albanije, Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Njemačke, Ukrajine i Bosne i Hercegovine.

Boje Plivačkog kluba “Velež” branilo je šest plivača: Adnan Žmiro, Ena Maksumić, Danis Alikalfić, Nedim Žujo, Timam Ramić i Džana Bajgorić. Velež se u Mostar vraća s osvojene dvije medalje, a oboreno je nekoliko ličnih rekorda.

Danis Alikalfić (2006.) je osvojio srebrnu medalju u disciplini 200 metara leđno.

Adnan Žmiro (2006.) je bio treći na 50 metara slobodno, gdje je osvojio srebrnu medalju.

(NovaSloboda.ba)