Bićo: Zbog kišovitog i hladnog vremena kasni proljetna sjetva

Trenutne vremenske prilike i kišovito vrijeme itekako utiču na sjetvu i vrlo loše će se na kraju odraziti na krajni ishod, biće slabiji rod i kasniće dosta sve, kazao je Feni predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

Naglasio je kako zbog kišovitog i hladnog vremena dosta kasni proljetna sjetva.

“Jedan dio je odrađen, drugi još nije i sve se radi na etape. Vrijeme je dosta hladno za ovo doba godine, tako da i ono što je zasijano, slabo niče. Generalno nije nimalo dobro. Na kraju će biti slabiji rod, kasnit će dosta sve i sa žetvom i sa svim”, kazao je Bićo.

Prema njegovim riječima, što se tiče plasteničke proizvodnje, dobar dio sjetve u zatvorenom prostoru je odrađen, jer tu vremenske nepogode, što se tiče kiše, ne prave problem.

“Problem je samo što je vrijeme hladno i nema sunca tako da će i tu biti dosta kašnjenja”, kazao je Bićo.

Dodao je da je vlaga pogoduje poljoprivrednim nametnicima i raznim bolestima koje napadaju zasijane kulture.

“Za 50.ak dana je žetva pješnice, a vlaga pogoduje nametnicima, napadaju je razne bolesti. To mislim na jesenju sjetvu i ona za mjesec i malo više stiže i dosta je trenutno ugrožena od nametnika. Ovo što se sije na proljeće – kasni. Tako da će i tu biti problem. Ima dosta vlage, što nije dobro, nema sunca, vrijeme je hladno. Tako da će to sve uticati na proizvodnju”, kazao je Bićo. 

(Fena)