Književna veče Nedžada Ibrahimovića u Pavarotti centru

Nakon što je, zbog nepredviđenih okolnosti, u oktobru prošle godine otkazana njegova književna veče, jedan od najznačajnijih savremenih bh. pisaca, književni i filmski kritičar, scenarist i autor dokumentarnih filmova, Nedžad Ibrahimović, ipak dolazi u Pavarotti centar.

Ibrahimović je rođen 1958. godine u Tuzli. Pedagoški fakultet završio je u Osijeku, a postdiplomski studij iz književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Tuzli iz oblasti književnosti Bosne i Hercegovine. Završio je televizijske studije na Media-akademiji u Hilversumu (Holandija). Utemeljitelj je i glavni i odgovorni urednik časopisa za kritiku i umjetnost teorije Razlika/Difference (razlika-differance.com).

Nagrađen je prvom nagradom Fondacije za kinematografiju BiH za scenarij za igrani film ”Kuća na ostrvu”. Nagrađen je, takođe, nagradom Fondacije za izdavaštvo BiH za knjigu pjesama ”Mala povijest smrti i pisanja”, a laureat je i nagrade “Risto Ratković” za najbolju knjigu pjesama („Obiteljske i druge strašne pjesme“) za područje Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, u 2021. godini. Kao Fulbright profesor, 2006-2007., predavao je ”Južnoslovenski film“ i ”Južnoslovensku književnost u egzilu” na University of Washington u Seattleu (USA).

Obavljao je funkciju predsjednika PEN Centra BiH u periodu između 2014. i 2017. godine. Na Filozofskom fakultetu u Tuzli predaje teoriju književnosti, na Univerzitetu Donja Gorica u Crnoj Gori predaje teoriju filma.

Književna veče s Nedžadom Ibrahimovićem održaće se večeras u 20 sati, u novoopremljenoj multimedijalnoj sali, u Muzičkom centru Pavarotti.

(NovaSloboda.ba)