Oblačno s kišom i pljuskovima

Jutros u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 3 stepena, Ivan Sedlo 9, Sokolac 10, Banja Luka, Bihać, Bugojno, Gradačac, Livno, Sarajevo, Srebrenica, Zvornik 12. Bijeljina, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg, Trebinje, Tuzla 13. Stolac, Zenica 14. Mostar, Neum 15 stepeni.


Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima, ponegdje praćenih grmljavinom. Intenzivnije padavine na području Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne.

Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni.

Dnevna temparatura vazduha od 14 do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne.

Promjenljivo vrijeme, praćeno padavinama, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom.

Poželjno je biti malo oprezniji tokom svježijih jutarnjih sati, obzirom na nešto izraženiji osjećaj hladnoće.

Drugi dio dana trebao bi biti ugodniji, usljed djelimične stabilizacije.

—–

BIHAMK

Voziti opreznije i da izbjegavati rizična preticanja

Zbog redovnog servisiranja tunela Vis, 25.novembar i Grab za saobraćaj je zatvorena desna strana dionice autoputa A-1 Lepenica – Tarčin. Saobraća se u dvosmjernom režimu rada lijevom stranom autoputa, uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela 1. mart u smjeru Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima Jablanica-Mostar (Donja Jablanica) i Semizovac-Olovo (Čevljanovići-Nišići).

Za večeras je planirana sanacija i zamjena dotrajalih rasvjetnih tijela u tunelu Karaula, na magistralnom putu Žepče-Maglaj. U vremenu od 23 sata do 05 sati ujutro kroz tunel će se saobraćati usporeno, jednom trakom.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na magistralnom putu Foča-Goražde, kod mjesta Filipovići, zbog većeg klizišta saobraća se otežano, jednom trakom.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila je pojačan, ali zadržavanja, za sada, nisu duža od 30 minuta.

Vozače savjetujemo da voze opreznije i da izbjegavaju rizična preticanja. Treba obratiti pažnju na pješake u naseljenim mjestima, kao i na povećan broj biciklista i motocikista, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)