“Mačak u čizmama” u Pozorištu lutaka u Mostaru

Nakon završetka najvećeg dijela radova na obnovi i opremanju scene, u sklopu projekta „Prostori koji pokreću“, dok još uvijek traju radovi na uređenju vanjskih prostora, Pozorište lutaka u Mostaru nastavlja sa radom.

U nedelju, 14. maja u 11 sati, održaće se premijera obnovljene predstave „Mačak u čizmama“, u režiji poljske rediteljke Elzbiete Eysimont. Scenograf, kostimograf i kreator lutaka je jedan od najznačajnijih bugarskih lutkarskih umjetnika, Ivan Conev.

Ovo je predstava koja je, u 22 godine svog igranja, postala zaštitni znak ove teatarske kuće, obišla mnoge zemlje i lutkarske festivale, osvojila mnoge nagrade i svuda gdje bi došla zasluživala je iskrene osmijehe dječije publike i burne aplauze odobravanja.

U ovoj obnovljenoj predstavi, po prvi put će se mostarskoj najmlađoj publici i svim ljubiteljima lutkarstva, po prvi put u Pozorištu lutaka, u ulozi Princeze, predstaviti mlada akademska glumica Ena Husić, koja je veliko glumačko pojačanje i osvježenje ovog vitalnog ansambla. Uz nju, u predstavi igraju i Diana Ondelj Maksumić, Serđo Radoš i Nedžad Maksumić.

(NovaSloboda.ba)