Jusufbegović: Mi smo Velež i ne treba nam drugi motiv u finalu Kupa BiH protiv Zrinjskog

Fudbaleri mostarskog Veleža danas će drugi put uzastopno igrati u finalu Kupa Bosne i Hercegovine, koji su prošle godine prvi put i osvojili upravo na zeničkom Stadionu “Bilino polje”, gdje će im ovog puta rival biti drugi mostarski premijerligaš, novi – stari bh. prvak Zrinjski.

“Rođeni” su svoj prvi trofej Kupa BiH prošle godine, pred oko 10.000 gledalaca u “zeničkom hramu fudbala”, osvojili trijumfom nakon boljeg izvođenja penala protiv Sarajeva (4:3), jer u regularnom dijelu nije bilo golova.

Velež je prošle godine do naslova Kupa BiH predvodio Feđa Dudić, dok će sutra na klupi tog tima sjediti Nedim Jusufbegović.

“Sama činjenica i način kako se odvija prvenstvo u zadnje dvije-tri godine, šta Zrinjski predstavlja i s kakvom dominacijom igra Premijer ligu BiH, apsolutno ukazuje na to da su jedna od najboljih, ako ne i najbolja ekipa. Prema tome, od nekih stvari, sve i da hoćete, ne možete pobjeći. Mi nećemo preuzeti ulogu favorita, ali apsolutno želimo da pobijedimo i hoćemo da se predstavimo u najboljem svjetlu. Smatramo da imamo kvalitet da se suprotstavimo Zrinjskom i da ostvarimo pobjedu”, kazao je Jusufbegović.

Manje je, dodaje, važno ko je favorit, ali ističe kako to njihov rival sigurno jeste, kako zbog budžeta tako i zbog igračkog kadra, te kontinuiteta koji imaju kao ekipa.

“Kada se saberu sve okolnosti, oni imaju jednu određenu prednost. Međutim, mi imamo svoje adute, imamo svoje argumente…Vjerujemo u njih, vjerujemo u tim koji imamo i da zajedno, skupa s navijačima, možemo da odigramo jednu dobru utakmicu. Ako bude tako, možemo se nadati povoljnom rezultatu. Naravno, imamo sav mogući respekt prema ekipi Zrinjskog, koja je apsolutno sjajna i vrlo kvalitetna ekipa; koja je dobro vođena i prije, a i sada”, istakao je Jusufbegović.

Na novinarsku konstataciju kako Velež u zadnjih osam utakmica nije pobijedio Zrinjski, a zadnji put to im je pošlo za rukom 8. avgusta 2020. godine, Jusufbegović je kazao kako im ne treba taj motiv.

“Mi igramo za Velež, mi smo Velež! Apsolutno nema više ništa da se doda ni da se oduzme. Mi smo veliki klub i želimo tako da se postavimo u svakoj utakmici, bez obzira protiv koga igramo. Naravno da utakmica nosi svoje, da protivnik nosi svoje…Sve je ok! Ali, opet ponavljam, mi smo dovoljno motivisani i bez protivnika i bez značaja utakmice, jer igramo za takav klub koji je veliki”, poručio je Jusufbegović.

Probleme oko sastava, dodao je, moraće nadoknaditi timski, jer “tim je uvijek ispred svakoga, ispred svega i uvijek na prvom mjestu”.

“Tako smo i ostvarili ove rezultate, kroz ovu sezonu, tako ćemo probati da odigramo i u finalu. Na tome ćemo i apostrofirati priču i tako ćemo se i postaviti. To je nešto najvrednije što smo mi pokazali u ovoj sezoni, uz, naravno, kvalitet i formu pojedinih igrača, ali sve je to donio zajednički rad, gdje je svaki igrač podredio svoj kvalitet uspjehu tima. Ja se nadam da ćemo se u finalu predstaviti u takvom svjetlu”, kazao je Jusufbegović.

Fudbaler Nermin Haskić, takođe, je potencirao kako imaju “pravo da imaju samopouzdanje”, posebno poslije zadnje utakmice koju su igrali protiv Zrinjskog, a koju su na svom terenu izgubili s 0:1.

“Mislim da smo se pokazali u dobrom svjetlu i da nam to može biti neka vodilja što se tiče i finalne utakmice. Moramo maksimalno biti fokusirani, jer vidjeli smo da iz malih šansi, naših malih grešaka Zrinjski to može da iskoristi. Ali, mislim da smo odigrali vrlo dobro utakmicu i da na osnovu te utakmice možemo da imamo dobro samopouzdanje i da to u finalu prezentujemo na terenu”, kazao je Haskić.  

Naglasio je kako će im u finalu od velike pomoći biti i podrška sa tribina, jer se očekuje dolazak velikog broja navijača Veleža, te da će ih biti više nego od Zrinjskog, pa ih žele i obradovati novim trofejom.

(Fena)