Nikšić u Krajini: Tek nakon povlačenja vode, vidjećemo kolika je materijalna šteta

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić posjetio je danas poplavljena područja na području Krajine, gdje je u znak podrške razgovarao s građanima, ali i predstavnicima vlasti gradova i općina.

Podsjetio je tom prilikom da je Federalna vlada juče, na hitnoj sjednici, donijela odluku o dodjeli interventnih sredstava u iznosu 500.000 KM za gradove Bihać i Bosanska Krupa, kao i opštinama Sanski Most i Ključ.

“To su interventna sredstva da im posluže za početak. Ali, kada se voda povuče tek će se tada vidjeti kolika je materijalna šteta od poplava”, kazao je Nikšić novinarima tokom posjete poplavljenim područjima u Ključu i Sanskom Mostu.

Kako je dodao, tada će ne samo Federalna vlada, već i drugi nivoi morati da pruže podršku.

Nikšić napominje i da je nakon poplava 2014. godine, formiran Fond za donaciju sredstava, u čijem upravnom odboru su bili oni koji su donirali sredstva, kao i predstavnici lokalnih zajednica i Vlade FBiH, te su oni usmjeravali sredstva tamo gdje je bilo potrebno.

Federalni premijer smatra da je to bilo idealno rješenje, iako tog fonda više nema.

“Stoga smo se opredijelili na jučerašnjoj sjednici da sredstva koja je Vlada FBiH odobrila, putem Federalne uprave civilne zaštite, doznačimo opštinama i ta sredstva će biti operativna”, istakao je.

Svoju današnju posjetu poplavljenim područjima okarakterisao je više kao čin izražavanja solidarnosti s ljudima – ljudski gesti i znak podrške onima koji se već nekoliko dana i noći bore s poplavama, spašavaju ljude i imovinu.

Načelnik opštine Ključ Nedžad Zukanović zahvalio je premjeru Nikšiću što je u teškim trenucima posjetio i opštinu Ključ, izrazivši nadu da će interventnim sredstvima koje je Vlada FBiH odobrila uspjeti sanirati štetu.

Potvrdio je da vodostaji Sanice i Sane opadaju, kao i ostalih pritoka i potoka, tako da je danas situacija puno bolja.

Tokom jučerašnjeg dana, kazao je, oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta bilo je pod vodom. Nije bilo poplavljenih objekata, kuća, osim par njih koji su uspješno odbranjeni i spašeni. Veća šteta je načinjena na infrastrukturi.

Zukanović naglašava da je potrebno preventivno djelovati, iako je to dug proces, “ali ako se svake godine radi pomalo, uspjeće se stvoriti sistem odbrane od poplava“.

Načelnik opštine Sanski Most Faris Hasanbegović kaže da preliminarne procjene govore da je šteta veća od dva miliona KM. Kada se voda povuče, komisija će na terenu procijeniti štetu, a on pretpostavlja da će štete biti i veće.

“Kiša nije uništavala samo objekte, odnosno, kuće građana, infrastrukturu, ceste, mostove, već je napravila i ozbiljne probleme poljoprivrednom dobru, zasadima na području Sanskog Mostu”, istakao je Hasanbegović.

Izvijestio je da je trenutno stanje stabilno, jer je rijeka Sana i njene pritoke u opadanju, tako da relativno brzo očekuju normalizaciju.  

Vlada FBiH juče je je donijela odluku o izdvajanju interventnih sredstava od ukupno 500.000 KM iz tekuće rezerve budžeta Federacije BiH, kao interventnu mjeru pomoći za četiri grada i opštine u Unsko-sanskom kantonu. Od ovog iznosa, po 150.000 KM odobreno je za Bihać, Bosansku Krupu i Sanski Most, te 50.000 KM za Ključ. Ova sredstva odobrena su putem FUCZ-a.

(Fena)