U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčanije

Jutros je u Bosni oblačno. U Hercegovini je sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 1, Ivan Sedlo 7, Široki Brijeg 9, Drvar i Sarajevo 10, Bihać, Bugojno, Gradačac, Livno, Sanski Most i Tuzla 11, Banja Luka, Doboj i Zenica 12, Bijeljina 13, Trebinje 14, Stolac 15, Neum 16, Mostar 18 stepeni..

Danas u Bosni veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. Djelomično smanjenje oblačnosti u poslijepodnevnim satima. U Hercegovini sunčanije uz umjereno naoblačenje.

Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 16 i 21, na jugu zemlje do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Slično kao i proteklog dana, u Bosni tmurno, što će kod osjetljivih osoba pretežno uzrokovati promjenu raspoloženja.

Tokom jutra svježije, stoga je poželjno biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom i prikladno se obući.

U Hercegovini sunčanije i ugodnije, uz ljepšu opštu sliku većim dijelom dana, poslije podne moguće i uz nešto izraženiji osjećaj sparine, čemu bi trebalo posvetiti pažnju, te po potrebi redukovati aktivnosti.

—–

BIHAMK

Nivo rijeka opada, oprez zbog klizišta i odrona

Na magistralnom putu Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica (u mjestu Špilja) sada mogu saobraćati teretna vozila, dok je za putnička vozila saobraćaj i dalje obustavljen.

Padavine su prestale, nivo rijeka polako opada, ali i dalje u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni upozoravamo na mogućnost novih klizišta, kao i na odrone kamenja na kolovoz.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima. Držite odstojanje između vozila i izbjegavajte rizična preticanja.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela 1. mart u smjeru Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima Jablanica-Mostar i Čevljanovići-Nišići.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz obavezna kratkotrajna zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)