Milatović preuzeo dužnost: Biću kohezivni faktor u borbi za bolju Crnu Goru

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je zakletvu u crnogorskom parlamentu i preuzeo dužnost predsjednika te države.

U svom govoru, Milatović je istaknuo da će biti predsjednik svih građana, da će raditi na ekonomskoj promociji Crne Gore i dobrosusjedskim odnosima, javila je Radiotelevizija Crne Gore.

“Biću istinski predsjednik svih građana, nezavisno od njihove nacionalne i vjerske pripadnosti”, poručio je.

Kazao je kako će se posvetiti „eliminisanju unutrašnjih podjela, izgradnji jakih i nezavisnih institucija, afirmaciji ljudskih prava, nepristrasnoj distribuciji pravde, društvu jednakih šansi, kao i uspostavljanju održivog ekonomskog modela“.

Naglasio je da će biti kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru.

„Institucionalni sistem kreiran po mjeri jedne partije nije izdržao izazove koje je sa sobom donijela promjena izvršne vlasti. Siguran sam da smo iz tog iskustva izvukli pouke“, rekao je Milatović.

Najavio je kako neće biti odstupanja od „strateških pravaca i opredjeljenja koja podrazumijevaju Crnu Goru kao dio evropske i evroatlantske porodice“.

„U civilizacijskoj ravni, za mene nema dileme gdje pripadamo. Pripadamo Evropi, koja je ujedinjena u njenoj različitosti. Crna Gora će nastaviti koračati ka ispunjenju njenih vanjskopolitičkih i strateških opredjeljenja“, kazao je.

Novi predsjednik Crne Gore naglasio je kako će mu prioritet biti ubrzavanje puta ka članstvu u Evropskoj uniji, te je dodao kako svim zemljama regije treba evropska vizija.

Milatovićevoj inauguraciji prisustvovalo je 200 gostiju, među kojima članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

(Fena)