„Male liske“ Snežani Vidović i Nusmiru Muharemoviću drugu veče festivala „Mostarska liska“

Drugu veče međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“, koji se održava u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru, odigrana je predstava „Tri dana ili uspon i pad gospodina B.“ autora Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. „Malu lisku“ za najboljeg glumca večeri osvojio Nusmir Muharemović, dok je „Malu lisku“ za najbolju glumicu večeri osvojila je Snežana Vidović. Za oboje ovo je prva nagrada na ovom festivalu.

„Uvijek smo sretni kada možemo doći u Mostar da igramo predstavu, ne samo na festival ‘Mostarska liska’ nego generalno. ‘Mostarska liska’ je jedini festival komedije u BiH i zbog toga je poseban, drugačiji, u odnosu na sve ostale. Nekako sam priželjkivao ovu nagradu iz jednog prostog razloga zato što mi je nedostajala u kolekciji. Ovo je moja prva ‘Mala liska’. Zaista sam sretan i uzbuđen zbog toga, jer sam prvi put dobio nagradu za komediju. Sve nagrade koje sam do sada dobio bile su za neke uloge u dramama. Iako, kada se malo razmisli o predstavi, ona je jedna dobra drama, jedna komedija apsurda. Tek kad odemo kući i kad počnemo razmišljati o svemu onome čemu smo se smijali shvatimo da, u stvari, živimo taj sistem te da živimo život tog i svih likova kojima se smijemo“, rekao je Muharemović.

 „Drago mi je što sam ponovo na festivalu ‘Mostarska liska’, nisam bila jako dugo. Prvi put sam nagrađena. Igrom slučaja, sam jedina glumica tako da žiri nije imao mnogo posla što se tiče glumice večeri, ali se svakako radujem nagradi“, istakla je Vidović.

Večeras je na programu festivala predstava „Djelidba“ po motivima Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

(NovaSloboda.ba)