U nastavku suđenja Marinkoviću i drugima saslušana dva svjedoka optužbe

Direktnim i unakrsnim ispitivanjem dvoje svjedoka optužbe, u ponedeljak je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo –  Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra 2018. godine.

Svjedokinja Ana Koštović, supruga trećeoptuženog Trifkovića, svjedočila je o saznanjima u vezi s ubistvom dvojice policijskih službenika, a o čemu je, prema vlastitom kazivanju, dala izjavu u MUP-u KS 30. aprila 2021. godine.

Ispričala je kako je Trifkovića upoznala početkom 2018. godine, te da su se viđali dok je bio u kućnom pritvoru u predmetu kodnog naziva „Volan“, a u kome je osumnjičen zajedno s više osoba koje su u međuvremenu optužene za krađe vozila na području KS-a. 

Navela je kako se Trifković polovinom juna ili jula 2018. godine dao u bjekstvo zbog prekršenih izrečenih mjera, te da je čula kako se nalazio u Crnoj Gori.

U fokusu direktnog ispitivanja našlo se pitanje u vezi sa stanom u Hilandarskoj ulici u Istočnom Sarajevu, gdje se, prema određenim saznanjima, trećeoptuženi Trifković krio početkom januara 2019. godine.

Odgovarajući na pitanja zastupnice optužbe u tom kontekstu, svjedokinja je potvrdila kako joj je poznanica Sanja Gajić dala ključ od stana ‘na dan’ na spomenutoj adresi, ustvrdivši da ona (svjedokinja) nikada nije bila u tom stanu, odnosno da je ključ uzela ne razmišljajući da neće moći tamo otići, te odbijajući mogućnost da je tamo boravila s Trifkovićem.

Prema njenom kazivanju, 6. januar 2019. godine je provela u pripremama za Badnje veče, a jutro narednog dana u crkvi, što kako je navela, mogu potvrditi njena majka i sestra.

Odgovarajući u unakrsnom ispitivanju na pitanja Macanovog advokata Duška Tomića, svjedokinja Koštović je kazala kako je kasnije saznala da je njen suprug osumnjičen u vezi s ubistvom policajaca, te da nikada nije posumnjala da on ima veze s tim, kao i da je on (Trifković) kategorično tvrdio da o tome nema nikakva saznanja.

Nadalje je potvrdila kako je razgovarala s Macanovom suprugom, te je tri puta bila u SIPA-i, kao i da je šest sati ispitivana u MUP-u KS, opisujući to kao traumatično iskustvo, tokom čega se „osjećala više kao osumnjičena“.

Svjedok Sabahudin Kremić, s adresom u ulici Geteova (mjesto zločina) ispričao je kako ga je kobne noći probudila pucnjava, te da je s prozora na šestom spratu vidio policijsko vozilo koje se kretalo polako prema kafiću u toj ulici, iako se radilo jednosmjernoj saobraćajnici.

Na drugoj strani, ugledao je bijelo vozilo s otvorenom haubom, nakon čega je čuo plač, a na mjesto događaja je u međuvremenu stiglo i vozilo hitne pomoći.

Svjedok je u unakrsnom ispitivanju detaljnije opisao dinamiku i hronologiju, kao i lokalitet gdje se sve dešavalo, te potvrdio kako je pet-šest puta o tome saslušavan, a da je prvu izjavu o tome šta je vidio kobne noći dao u Policijskoj stanici Novi Grad istog jutra, 26. oktobra 2018. godine.     

Optužnica, Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila – golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda preminuo je na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama

Optužnicom su obuhvaćeni i događaji od 5. na 6. oktobra 2018. godine, kao i 23. oktobra iste godine, a radi se o otuđenju automobila u sarajevskoj ulici Semira Frašte, opština Novi Grad, i Zmaja od Bosne, opština Novo Sarajevo.      

U prvom slučaju radilo se o otuđenju automobila marke “seat-leon” u čemu su, prema tužbenim navodima, učestvovali Macan i Trifunović, a u drugom je riječ o otuđenju automobila “audia A-6” uz učešće sve trojice optuženih.

Nakon opsežne i kompleksne istrage, te podizanja i potvrđivanja optužnice, suđenje u ovom predmetu je počelo 7. februara čitanjem optužnice, kojom se po tri tačke terete trojica optuženih za dva krivična djela – ubistva i tešku krađu.

Pretres u ovom predmetu, kako je to uobičajeno, propraćen je jakim bezbjedonosnim mjerama, o čemu, između ostalog, svjedoči i prisustvo više specijalaca s dugim cijevima u i oko Kantonalne palače pravde.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 30. maj, kada bi trebalo pristupiti nastavku dokaznog postupka ispitivanjem novih svjedoka optužbe. 

(Fena)