Publika uživala u predstavi „Zid“, “Malu lisku” dobili Sanda Krgo, Ivo Krešić i Ivan Skoko

Četvrtu veče međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ nastupio je ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru sa predstavom „Zid“ autorice Ružice Aščić, u režiji Christiana Jean-Michel Jalžečića.

“Drago nam je da je predstava započela svoj festivalski život. Ovo je prvo igranje predstave ‘Zid’ na festivalu, ali u vrlo skoro vrijeme igramo na još dva festivala u BiH, u Zenici i Jajcu. Posebno nas veseli što se taj prvi festivalski nastup, faktički prvo gostovanje izvan naše scene, desio ovdje u Narodnom pozorištu u Mostaru, u našem gradu i našoj prijateljskoj kući sa kojom imamo jako dobru i dugogodišnju saradnju. Nadam se da će ova dobra atmosfera koja je vladala večeras pratiti našu predstavu i u njenom dugom festivalskom životu”, istakao je direktor Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Ivan Vukoja.

“Malu lisku”, nagradu za najbolju glumicu večeri, osvojila je Sanda Krgo koja je izrazila veliko zadovoljstvo kontinuiranim održavanjem festivala.

„Festival ‘Mostarska liska’ je duša ovoga grada. Zaista je predobro, prekrasno i svima nama značajno što ovaj festival postoji u našem gradu. Hercegovački/mostarski liskaluk koji je prepoznatljiv je upravo ušao kao duša ovog predivnog festivala kojeg obožavaju svi iz BiH i regije“, naglasila je Krgo te se osvrnula na godine iza sebe i šta za nju predstavlja scena Narodnog pozorišta Mostar.

„Uvijek se pojavi osjećaj nostalgije kada igram u ovoj dvorani, ovom teatru, jer sam tu provela tolike godine, toliko se naigrala prekrasnih predstava i uvijek mi se vrati film. Moj sin se igrao u ovom teatru, odrastao je igrajući se po ovim hodnicima, tako da mi se najljepše uspomene vraćaju sa ovom pozornicom koja je predivna i jedna od najljepših teatarskih scena. Voljela bih da opstanemo, svi mi, kultura u ovom gradu, teatar jedan, drugi, da se spojimo, da radimo zajedno. Moramo praviti zajedničke predstave, kako bismo gradu Mostaru vratili tu dušu pozorišta, te ljepote, jer imamo zaista dobrih glumaca i potencijala“, rekla je Krgo.

Stručni žiri je “Malu lisku”, nagradu za najboljeg glumca večeri, dodijelio dvojici glumaca i to Ivanu Skoki i Ivi Krešiću.

„Jako lijep osjećaj je dobiti nagradu ‘Mala lisk’a. Meni je ta nagrada uvijek bila draga, ne znam zašto niti iz koga razloga, ali uvijek sam želio ‘Malu lisku’ i sada je imam. Drago mi je da sam je dobio zajedno sa kolegom Ivom Krešićem, jer smo mi predstavu zajedno radili tj. ove naše likove iz improvizacija. Super nam je bilo raditi tako da mislim da je ovo potvrda za naš trud i rad“, navodi Skoko.

„Festival ‘Mostarska liska’ sam pratio još dok sam bio klinac. Bilo mi je super dolaziti uvijek ovde i zaista sam uvijek nekako očekviao da ću i ja nekad u životu dobiti tu nagradu, to je moj grad, moj Mostar, moj festival. Zaista je prelijep osjećaj kada vidiš da te publika nosi. ‘Mala liska’ je vrijedna, jer se dobija u tom trenutku, taj teatarski trenutak kada se desi, tada je dobiješ i to je iz te energije nastalo i zaista sam presretan“, ističe Krešić.

U okviru festivala „Mostarska liska“ večeras je na rasporedu predstava „Ko je ovdje lud“ autora D.R. Sandersona, u režiji Marka Torjanca, nastala u produkciji Kazališta Planet Art iz Zagreba.

(NovaSloboda.ba)