Najveći ratni brod na svijetu uplovio u Oslo

Najveći ratni brod na svijetu, nosač aviona USS Gerald R. Ford, stigao je u srijedu u Oslo, što je susjedna Rusija kritikovala kao “nelogičnu i štetnu” demonstraciju sile.

Brod dug 337 metara na nuklearni pogon i deplasman od više od 100.000 tona uplovio je u fjord u Oslu pod pratnjom, gdje će ostati nekoliko dana prije nego što krene na Arktik, navode norveški mediji, gdje se održavaju vojne vježbe.

“Posjeta i prisustvo nosača aviona pruža … jedinstvenu priliku za razvoj naše saradnje i bliske saradnje sa našim najvažnijim saveznikom, Sjedinjenim Američkim Državama”, navodi se u saopštenju norveške vojske.

Ruska ambasada oštro je kritikovala posjetu koja je jako reklamirana, koja dolazi usred pojačanih tenzija između Zapada i Rusije zbog rata u Ukrajini.

“Ne postoje pitanja na sjeveru koja zahtijevaju vojno rješenje, niti pitanja koja zahtijevaju vanjsku intervenciju”, rekao je portparol ruske ambasade Timur Čekanov za AFP putem e-pošte.

“S obzirom da Oslo priznaje da Rusija ne predstavlja direktnu vojnu prijetnju Norveškoj, takve demonstracije sile izgledaju nelogično i štetno”, dodao je.

Članica NATO-a Norveška dijeli kopnenu granicu s Rusijom na krajnjem sjeveru, kao i pomorsku granicu u Barentsovom moru.

Očekuje se da će USS Gerald R. Ford, koji može prevesti do 90 letjelicaavionarveške.

Oko broda je uvedena velika zabrana zračnog prostora i mora.

Prema internetskom dnevniku Barents Observer, očekuje se da će brod krenuti prema Arktiku za nekoliko dana, uoči početka vježbe Arctic Challenge 29. maja, koja okuplja 150 aviona iz 14 zapadnih zemalja.

(Fena)