Erdogan se u Istanbulu zahvalio biračima i proglasio pobjedu na izborima

Recep Tayyip Erdogan ponovno je izabran za predsjednika, prema neslužbenim podacima državne agencije Anadolija, u napetom drugom krugu nakon što nije uspio osigurati više od 50 posto glasova potrebnih za pobjedu u prvom krugu koji je održan 14. maja.

Uz 97 posto otvorenih glasačkih kutija, Erdogan je u drugom krugu u nedjelju dobio 52,1 posto glasova, pobijedivši svog protukandidata Kemala Kilicdaroglua, koji je osvojio 47,9 posto.

Službena Vrhovna izborna komisija tek treba potvrditi rezultate.

Ova pobjeda bi značila da će Erdogan produžiti svoju 20.godišnju vladavinu za još pet godina.

Opoziciona agencija ANKA daje Erdoganu 51,9 posto i Kilicdarogluu 48,1 posto nakon otvorenih 98 posto glasačkih kutija.

Predsjednik Erdogan počeo je sa obraćanjem pred njegovim pristalicma tako što je zahvalio ljudima što su mu “dali odgovornost da vlada sljedećih pet godina”, prenosi BBC. 

“Ako Bog da, biću vrijedan vašeg povjerenja kao što sam bio posljednju 21 godinu. Zajedno smo do groba. Prije izbora sam rekao da ova ljubav ovde ne prestaje. Zbogom Kemale”,rekao je Erdogan i dodao da je ova pobjeda “otvorila vrata u novi turski vijek”.

Naglasio je da će opozicija smatrati njegovog suparnika odgovornim za loš rezultat.

“Volim te, Istanbul! Zaljubljeni smo u Istanbul, i idemo dalje s Istanbulom. Danas je Istanbul drugačiji. Hvala svima, hvala svim građanima koji su glasali i oglasili se o budućnosti ove zemlje”, rekao je okupljenima dok je stajao na autobusu koji su okružili njegove pristalice, navodi BBC.  

Erdoganovi pristašeliceokupili su se ispred njegove rezidencije u Istanbulu u iščekivanju pobjede, uzvikujući Allahu Akbar ili Bog je najveći. 

Pobjeda bi ojačala Erdoganov imidž nepobjedivosti nakon što je već prekrojio domaću ekonomsku, bezbjedonosnu i vanjsku politiku u zemlji članici NATO-a od 85 miliona ljudi. 

Reuters dodaje da bi Erdoganov uspjeh pokazao da je prebrodio neke od svojih najtežih političkih prepreka do sad, obraćajući se biračima nacionalističkom i konzervativnom retorikom tokom kampanje koja je izazivala podjele i skrenula pažnju s dubokih ekonomskih problema.

Poraz Kilicdaroglua, koji je obećao da će zemlju usmjeriti na demokratskiji put, vjerovatno će biti pozdravljen u Moskvi, ali će biti dočekan  sa žaljenjem u zapadnim državama i većem dijelu Bliskog istoka, navodi AP. 

(Fena)