Hrvatska: Uhapšene zbog podmetanja eksplozivnih naprava očekuje ispitivanje u tužilaštvu

Dvojicu juče uhapšenih zbog postavljanja eksplozivnih naprava na riječkom području u ponedeljak očekuje ispitivanje u riječkom Županijskom državnom tužilaštvu, koje će potom odlučiti hoće li za njih zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Osumnjičenici će na ispitivanje u riječko tužilaštvo biti dovedeni u 12,30 i 13 sati. O njihovom eventualnom pritvaranju odlučiće sudija istrage riječkog Županijskog suda.

Primorsko goranska policija izvijestila je u nedjelju da je uhapsila dvije osobe koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke, od kojih je posljednja eksplodirala u nedelju oko pola sata nakon ponoći na Pećinama u Rijeci.

Dvije osobe, hrvatskog i njemačkog državljanina osumnjičene za postavljanje napravi zatekli su neposredno prije eksplozije, oko ponoći, policijski službenici ispred trgovačkog centra u Kostreni pokraj Rijeke, gdje su ostavili eksplozivnu napravu.

Osumnjičenici su sa sobom imali i treću eksplozivnu napravu, utvrdila je policija koja dvojac povezuje s eksplozijom 21. maja na Vežici u Rijeci, kada se oko 23,45 sati dogodila eksplozija ispred trgovačkog centra u kome je oštećeno staklo na vratima, a takođe nije bilo povrijeđenih osoba.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je u nedelju da su slučajevi podmetanja eksplozivnih naprava na riječkom području očito povezani i imaju međunarodnu dimenziju, dodavši da je policija hapšenjem dvojice sumnjivaca uklonila neposrednu opasnost.

Dodao je da se radi o policijskom postupanju, koje je počelo s pronalaskom naprave kod hotela Ambasador u Opatiji u aprilu, nakon čega je 21. maja postavljena eksplozivna naprava u Rijeci ispred trgovačkog centra.

“Te akcije su očito na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u vrlo opsežno i dubinsko istraživanje”, rekao je ministar, dodavši da je sinoćnji rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada.

Za motive i namjere počinilaca rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi, zaključivši da je ono što je očito u tim slučajevima bila neposredna opasnost policija sinoć riješila.

(Fena)