Novinarske ekipe napadnute na sjeveru Kosova

Udruženje novinara Kosova (AGK) saopštilo je da je nekoliko novinarskih ekipa bilo meta napada i da je nekoliko automobila vandalizovano dok izvještavaju sa sjevera Kosova gdje protestuju lokalni Srbi.

NATO mirovna misija KFOR pojačala je prisustvo u opštinama na sjeveru Kosova nakon porasta tenzija zbog izbora opštinskih načelnika albanske nacionalnosti u opštinama naseljenim većinski srpskim stanovništvom, prenosi Radio Slobodna Europa.

“Udruženje novinara Kosova veoma je zabrinuto zbog situacije koja je nastala za medije i novinare koji izvještavaju iz ovih opština, pa moli kolege da budu oprezniji u izvještavanju”, navodi se u saopštenju.

AGK je saopštio da su medijsku ekipu Periskopa napale dvije maskirane osobe u Zvečanu.

“Na fotografiji koja je poslata AGK-u vidi se da je kolegici od pokušaja napada poderana košulja od čega, na sreću, niko nije povrijeđen”, naveli su.

U međuvremenu, prema AKG-u, automobil Top Channela u Zvečanu, u kome su putovali novinari različitih medija, vandalizovan je “nacionalističkim parolama”. U Leposaviću su vandalizovani automobili RTV Dukađini i ekipe Kalčo, nacrtanim nacionalističkim sloganima i prekrivenim registarskim tablicama RKS (Republika Kosovo).

AKG je zatražio od kosovske policije i međunarodnih bezbjedonosnih organizacija na Kosovu da omoguće sigurno i nesmetano izvještavanje medijskih timova.

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku lokalni Srbi protestuju protiv novih albanskih gradonačelnika, izabranih 23. aprila. Tenzije na sjeveru Kosova porasle su 26. maja, kada su gradonačelnici te tri opštine, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade opština.

Međunarodna zajednica osudila je ovu akciju Kosova i pozvala kosovsku Vladu da izbjegava “nasilni ulazak u opštinske zgrade”.

Novi gradonačelnici izabrani su nakon što su u novembru prošle godine čelnici opština iz Liste Srbija – glavne stranke Srba na Kosovu – podnijeli ostavke. Srpska lista napustila je sve kosovske institucije zbog odluke Vlade u Prištini da provede proces preregistracije automobila s registarskim pločicama izdatim u Srbiji.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne prihvata rezultate izbora, odnosno nove gradonačelnike.

(Fena)