Sukobi na sjeveru Kosova, ima povrijeđenih

U Zvečanu na sjeveru Kosova u poslijepodnevnim satima došlo je do sukoba između snaga Kfora i okupljenih Srba, bačene su šok bombe i suzavac, a letjelo je kamenje i boce.

Beogradski mediji prenose kako na obje strane ima povrijeđenih.

Više od 53 osobe imaju različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrijlne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je lokalne Srbe za izazivanje sukoba.

“Srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande napale su kosovsku policiju, pripadnike KFOR-a i novinare. Ove neprihvatljive akte nasilja trebaju osuditi svi. Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge da destabilizuju sjever Kosova, moraju se suočiti sa pravdom”, poručila je Osmani na Twitteru.

U Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo tenzija, a građani su se razišli i najavili novo okupljanje za sutra.

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku lokalni Srbi protestuju protiv novih albanskih gradonačelnika.

U novembru prošle godine, čelnici opština iz Srpske liste, glavne stranke Srba na Kosovu, podnijeli su ostavke zbog odluke kosovskih vlasti da provede proces preregistracije automobila s registarskim pločicama izdatim u Srbiji.

Nakon toga, u aprilu su održani lokalni izbori, koje su bojkotovali Srbi, a na njima su izabrani gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

Tenzije na sjeveru Kosova porasle su 26. maja, kada su novoizabrani gradonačelnici u te tri opštine, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade opština.

(Fena)