Uhapšen Borislav Gligorević, optužen za ratni zločin

Policijski službenici Granične policije BiH, postupajući na temelju potrage raspisane od Tužilaštva BiH, na graničnom prelazu Karakaj lišili su slobode osumnjičenog Borislava Gligorevića, rođenog 1971. godine u Snagovu, Zvornik, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Gligorević je pod istragom tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiHi osumnjičen da je u svojstvu pripadnika VRS i jedinice „Bijeli orlovi“ TO Zvornik, 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme oružanih sukoba.

On se tereti da je, zajedno sa drugim osobama, dok se u nezakonitom zatočenju nalazio veći broj civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojima su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život silovao dvije žene, koje su bile nezakonito zatvorene u navedenim objektima.

S obzirom na to da su tužilaštvo i partnerske agencije za provođenje zakona došli do saznanja da se osumnjičeni nalazi van Bosne i Hercegovine, za njim je raspisana potjernica, te je u petak lišen slobode prilikom ulaska na teritoriju BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajuća tužiteljica uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, koji je detaljno obrazložen na jutros održanom ročištu, te se očekuje odluka Suda BiH o prijedlogu za pritvor.

M.N.

(NovaSloboda.ba)