Zenički jamski radnici i dalje su u radničkom neposluhu

Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su u četvrtak poslijepodne stupili u radnički neposluh, ni jutros nisu sišli u jamske pogone “Raspotočje” i “Stara jama”, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.

Zenički su rudari prva četiri dana prošle sedmice, svakodnevno od sedam do osam ujutro, održavali štrajk upozorenja, da bi u četvrtak od 15 sati, nakon što im nije uplaćena plata ni topli obrok za april, stupili u radnički neposluh. Sindikat je, zbog nemogućnosti da ispoštuje zakonske obaveze za organizaciju generalnog štrajka, tog dana bio prisiljen otkazati generalni štrajk, ali su rudari odbili sići u jame.

“Ništa se nije promijenilo. Stanje je ostalo isto, proizvodni radnici nisu sišli u jame. Nemamo nikavih najava o načinu rješavanja ove situacije”, ističe Avdić, koji napominje da rudari dolaze na posao kako bi se samo evidentirali.

U petak je menadžment naložio da se radnici koji žele raditi o tome izjasne pismeno, ali, dodaje Avdić, jamski radnici ne žele se vratiti na posao dok ne dobiju svoja primanja. Direktor Mensur Hukić, koji je u četvrtak, takođe, održao press konferenciju, istakao je tada kako su u prva četiri mjeseca ove godine planirali proizvesti 147.841 tona uglja, a ostvareno je samo 62.512 ili 42,3 posto od plana.

Blokada računa rudnika, zaključno s 23. majom 2023. godine, kazao je tada Hukić, bila je na iznos od 4.673.358, 81 KM, dok im je i za isplatu tražene plate nedostajalo 1.401.000 KM.

“Svaki radnički neposluh, svaka obustava proizvodnje nanosi veliku štetu RMU Zenica i svim uposlenicima”, poručio je tada Hukić, koji je zamolio rudare da se vrate na posao.

Kazao je i da je, ako je problem i u njemu samom, “njegova ostavka na raspolaganju”.

(Fena)