Hercegovina Classic: U subotu kronometar, u nedelju cestovna trka

Biciklistička sezona je u punom zamahu, a pokazatelj tome su i brojni biciklistički događaji u Hercegovini koji promovišu sport, ali i Bosnu i Hercegovinu kao jednu izvrsnu cikloturističku destinnaciju. Ovog vikenda, organizatori biciklističkih događaja su Udruženje “HerzegovinaBike” i HBK Drinovci, a Hercegovina će promovisati biciklizam kao sport i biće centar za bicikliste iz zemalja regije.

Događaj “Hercegovina Classic” započeće u subotu 3. Juna, kada je zakazan individualni kronometar koji se boduje za Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine, a održaće se na lokalitetu “Južna obilaznica Mostara”, odnosno na dijelu saobraćajnice od kružnog toka u Miljkovićima/Varda do kružnog toka pa putu za Polog.

Nedelja 4. juna je zakazana za međunarodnu cestovnu trku “Velika nagrada opštine Grude”, koja se vozi na dionici između Gruda i Drinovaca.

Bitno je naglasiti da se kronometarska trka boduje za Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine, te da će na istom nastupiti krema biciklizma iz Bosne i Hercegovine.

Trka dobija na značaju pošto se na njoj dobijaju vrijedni UCI bodovi, koji bitni za odlazak na Olimpijske igre.

U sklopu događaja “Hercegovina Classic” planirana je još jedna cestovna trka, koja će se održati u septembru.

“Sretan sam što će Hercegovina ove sedmice okupiti veliki broj sportista i što ćemo još jednom predstaviti našu zemlju, kao biciklističku destinaciju. Već u četvrtak očekujemo dolazak prvih sportista, koji će trenirati na našim cestama kako bi se izborili za naslov državnog prvaka za 2023 godinu. Moram naglasiti kako će kronometarska trka odlučiti državnog prvaka u kronometru, te će isti dobiti vrijedne UCI bodove, ali i nostiti dres državnog prvaka sa zastavom Bosne i Hercegovine, koji će nositi na UCI trkama“, kaže Toni Zorić, predsjednik udruženja HercegovinaBicikl.

Organizatori događaja su Udruženje za promociju biciklizma “Hercegovina Bicikl”, Biciklistički klub Mostar i Biciklistički savez Bosne i Hercegovine.

(NovaSloboda.ba)