Na sjeveru Kosova ponovno okupljanje građana pred zgradama opština

Veliki broj građana i u utorak ujutro se okupio ispred zgrade opštine Leposavić i Zvečan, a novoizabrani gradonačelnik opštine Leposavić Lulzim Hetemi noć je proveo u zgradi.

Predstavnici Srba i ovog jutra razgovarali su s predstavnicima italijanskog KFOR-a i ponovili zahtjeve da im se oslobode nelegalno uzurpirana radne prostorije, kako bi neometano radili svoj posao. 

Škole ni danas ne rade, kao ni većina prodavnica, a u blizini je parkirana i Hitna pomoć. Ljudi su riješeni da istraju u svojim namjerama i zahtjevima koje su u ponedeljak istakli, a koji još uvijek nisu ispunjeni, prenosi Kosovo online.

Zahtjevi su da Hetemi napusti zgradu opštine ali i da se specijalna policija povuče.

Pripadnici poljskog kontigenta KFOR-a postavili su ogradu na pedesetak metara od opštine i formirali kordon.

Oni su, isto kao i u ponedeljak, opremljeni štitovima i opremom za razbijanje demonstracijama, a specijalci Kosovske policije s više blindiranih vozila nalaze se iza vojnika Kfora.

“Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) saopštile su u ponedeljak da je 25 vojnika iz multinacionalnog kontingenta povrijeđeno tokom akcije obuzdavanja srpskih demonstranata u opštini Zvečan, na sjeveru Kosova.

Jedinice KFOR-a raspoređene su u četiri opštine na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, u cilju obuzdavanja nasilnih demonstracija kojima je povod bio preuzimanje dužnosti gradonačelnika, etničkih Albanca, izabranih na lokalnim izborima u travnju koje su Srbi bojkotirali.

“Nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo rane sa prelomima i opeklinama uslijed eksplozije zapaljivih naprava”, objavio je KFOR-a na Twitteru. Svi povređeni su pod nadzorom medicinskog osoblja.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u ponedeljak veče, u vanrednom obraćanju, rekao da je u sukobima u ponedeljak na sjeveru Kosova povrijeđeno više od 50 Srba, od kojih su trojica teško ranjena. Vučić je za izazivanje sukoba optužio kosovskog premijera Albina Kurtija.

Predsjednik Srbije je u povodu sukoba na Kosovu telefonom razgovarao sa šefom evrodiplomatije Josepom Borrellom i ministrom vanjskih poslova Italije Antoniom Tajanijem i izvijestio ih o situaciji, rekavši da je to “organizovao Albin Kurti” i da su svi to znali danima. Vučić je zbog toga od Borrella i Tajanija zatražio “da ga urazume”, saopšteno je iz Vučićevog ureda.

Komandant misije KFOR-a italijanski general Angelo Michele Ristuccia rekao je da su ničim izazvani napadi na jedinice NATO-a neprihvatljivi i da će KFOR nastaviti nepristrasno ispunjavati svoj mandat.

Nasilje na kosovskom sjeveru osudili su SAD, Njemačka, Italija, misije Europske unije i UN-a na Kosovu (UNMIK).

Vučić je za utorak ujutro sazvao sastanak s predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu, te odvojene sastanke s ambasadorima Rusije i Kine.

Albanski premijer Edi Rama poručio je vlastima u Prištini da pažljivo slušaju saveznike i da ne idu putem na kojem bi Kosovo pretrpjelo štetu.

“To nije apel, nego potreba”, napisao je Rama na Twitteru.

(Fena)