HNK na korak do formiranja Vlade

Osam mjeseci nakon izbora, stekli su se uslovi da i Hercegovačko-neretvanski kanton dobije novu Vladu. 

Pregovori oko formiranja izvršne vlasti između čelnika stranaka većine u Skupštini ovog kantona ušli su u samu završnicu i mogli bi biti završeni već u ponedeljak. Inače ovi razgovori se vode već nekoliko sedmica intenzivno.

Iz izvora bliskih HDZ BiH, stranci bez koje se Vlada HNK-a ne može formirati jer s 11 ruku drže ključeve vlasti u kantonu, u komej se Vlada formira dvotrećinskom većinom od 30 poslanika, tvrde da je izglednije da vlast formiraju sa strankama trojke na čelu s SDP-om. Na taj način “pratila bi se većina na državnom nivou i na nivou Federacije BiH“, potvrdio nam je izvor iz HDZ BiH uoči završne runde pregovora koja bi trebala završiti dogovorom oko formiranja Vlade i raspodjele ministarskih resora.

Proteklih dana iz Kantonalnog odbora HDZ BiH najavljivano je kako je u ovom kantonu HDZ bliži dogovoru sa SDA oko formiranja nove vlade, a ovom stanovitom političkom zaokretu očigledno su kumovale konsultacije na višem nivou.

Ukoliko se pregovori završe prema informacijama koje smo dobili od našeg izvora, SDA prelazi u opoziciju u ovom kantionu.

Na čelo Vlade HNK-a, koja više od četiri godine radi u tehničkom mandatu, prema izjavama čelnika HDZ BiH Dragana Čovića, dolazi premijerka.

(Fena)