Počela službena istraga o velikoj željezničkoj nesreći u Indiji

Indijska službena istraga o najsmrtonosnijoj željezničkoj nesreći u više od dvije decenije počela je u ponedeljak, nakon što su preliminarni nalazi ukazali na kvar na signalizaciji kao vjerovatni uzrok sudara u kojem je poginulo najmanje 275 ljudi, a povrijeđeno 1.200.

Katastrofa se dogodila u petak, kada je putnički voz udario u nepokretni teretni voz, preskočio šine i udario u drugi putnički voz, koji je prolazio u suprotnom smjeru u blizini okruga Balasore, u istočnoj državi Odisha.

Nakon neprekidnih napora na spašavanju preživjelih, te raščišćavanju i sanaciji pruge, vozovi su nastavili saobraćati tim dijelom pruge u nedelju naveče.

Video snimak koji je u ponedeljak ujutro snimio partner Reutersa ANI prikazuje voz kako polako prolazi pored oštećenih vagona, dok su radovi na popravci nastavljeni na pruzi.

Nekih 120 kilometara sjeverno, u Kharagpuru, u državi Zapadni Bengal, željeznički zvaničnici i svjedoci okupili su se da podnesu dokaze dvodnevnoj istrazi, koju vodi A.M. Chowdhary, komesar za bezbjednost na željeznici za jugoistočni krug.

“Nekoliko zvaničnika i svjedoka pridružilo se istrazi. Istraga je u toku”, rekao je visoki željeznički službenik novinaru Reutersa, dok su zvaničnici provjeravali dokumente koji su dostavljeni na ispitivanje.

Indijski odbor za željeznice, najviše izvršno tijelo, preporučio je da Centralni istražni biro preuzme istragu o uzroku katastrofe.

“Moramo krenuti ka normalizaciji… Naša odgovornost još nije gotova”, rekao je novinarima ministar željeznica Ashwini Vaishnaw.(Fena)