Izmjene brojnih zakonskih rješenja pred državnim poslanicima na sutrašnjoj sjednici

Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra će se naći brojne tačke dnevnog reda, koje se tiču izmjena nekoliko zakonskih rješenja.

Jedan od zakona tiče se ukidanja poreza na dodatnu vrijednost na doniranu hranu, koji je predložilo 15 državnih poslanika, uz prijedlog da se izmjene Zakona o PDV razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku.

Pred poslanicima će se naći i izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, Zakona o službi u Oružanim snagama BiH i Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, ali i Prijedlog zakona o moru.

Donošenje Zakona o moru predložili su poslanici Stranke demokratske akcije, koji su u obrazloženju naveli da Bosna i Hercegovina kao pomorska suverena država treba imati propise kojima se uređuje morski prostor i pomorski prostor i pravni režim u njima.

“Međutim, BiH još uvijek nije povukla crte od kojih se računa širina teritorijalnoga mora, što je nužno uraditi kako bi se načinila razlika između dva različita pravna režima: unutrašnjih morskih voda i teritorijalnog mora, oba nad kojima obalna država vrši suverenitet i koji ulaze u obim njenog državnoga područja – naveli su.

Među predloženim tačkama dnevnog reda su i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje predlaže poslanik Socijaldemokratske partije Saša Magazinović, a tiču se onemogućavanja otkupa zatvorskih kazni izrečenih za ratne zločine.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, Zakona o državljanstvu, kao i Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prethodne dvije godine i Informacija o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu.

(Fena)