Nastavljaju se pregovori o formiranju Vlade HNK-a

Danas bi trebalo biti poznati tko će biti partner HDZ-u BiH pri formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Politički blok okupljen oko HDZ-a BiH s 11 skupštinskih poslanika nezaobilazan je faktor u formiranju Vlade HNK-a, a predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković jutros je Feni kazao kako je ponovno SDA bliža ulasku u Vladu.

“Mi čekamo one koji su preuzeli obavezu da nam danas dostave potpise poslanika kako bi krenuli u formiranje Vlade. Obe političke grupacije iskazale su spremnost za saradnju, a neki nisu spremni popustiti. Sa šest ruku žele imati uticaj kao da ih imaju deset”,izjavio je Bošković.

Dodao je kako je, prema njegovoj procjeni, u ovom trenutku SDA bliže tome da bude partner HDZ-u u novoj vladi.

U pregovorima oko formiranja Vlade HNK-a ključno je pitanje omjera snaga u izvršnoj vlasti kantona. HDZ BiH traži da broj ministara u Vladi bude proporcionalan broju poslanika u Skupštini, dok SDA s jedne i „trojka“ s druge strane žele zadržati nacionalni i stranački paritet, odnosno podjelu ministarstava u omjeru 6-6.

U Skupštini HNK-a najviše poslanika ima politički blok okupljen oko HDZ-a BiH – 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog poslanika.

Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku.

(Fena)