Potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika srednjeg vaspitanja i obrazovanja u HNK-u

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-pg kantona i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta danas su sa predstavnicima Sindikata srednjih škola u HNK-u potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika iz djelatnosti srednjeg vaspitanja i obrazovanja.

 „Posao oko potpisivanja Kolektivnoga ugovora za oblast srednjeg obrazovanja u našem kantonu, i koga smo imali namjeru potpisati prošle sedmice, na zadovoljstvo svih okončali smo danas“, kazao je predsjednik Herceg, dodavši kako je današnje potpisivanje Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za oblast srednjeg obrazovanja u HNK-u još jedna potvrda da ova Vlada ima korektan i kontinuirani dijalog sa socijalnim partnerima o čemu, pored ovoga današnjeg potpisivanja, svjedoči i 15 granskih kolektivnih ugovora koje je ova Vlada ranije potpisala.

“Za razliku od svih poteškoća i finansjskih dubioza koje smo zatekli kada smo preuzeli odgovornost za kanton, danas, a što s ponosom želim istaći,Vladi koja će doći iza nas, ostavljamo punu kasu. Naime, stanje na svim našim transakcijskim računima je vrlo pozitivno i naš budžet je u plusu oko 70 miliona KM. Stabilnost u kojoj ostavljamo kanton, rezultat je našeg odgovornog pristupa i racionalnog upravljanja javnim finansijama“, zaključio je predsjednik Herceg.

Ministar Hadžović je, takođe, izrazio zadovoljstvo okončanim pregovorima sa Sindikatima srednjeg obrazovanja i  današnjim potpisivanjem Kolektivnoga ugovora.

„Kroz ovaj ugovor, povećane su plate našim zaposlenicima na način da smo mijenjali koeficijente. Po prvi put u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, imamo jedinstvene koeficijente za osnovne i srednje škole, posebno stručnih saradnika i administrativnog osoblja. Razlika je jedino u platama nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama. To je dogovor i pristanak i jednih i drugih sindikata“, kazao je ministar Hadžović.

„Mi smo u Sindikatu uputili dopis Vladi kojim smo tražili povećanje plate od 10 posto. Odgovor iz Vlade uslijedio je vrlo brzo, a nas je posebno obradovao dio  u kome se Vlada izjasnila da prihvaraju naše zahtjeve. Istina, mi smo tražili da to bude odmah, a Vlada je dala prijedlog da to bude 5 posto  od 1. 9. 2023. i to 5 postood 1. 1. 2024. godine. Članovi Sindikata izrazili su zadovoljstvo prijedlogom Vlade, koji su i prihvatili. Na tom tragu smo neke sitne detalje promijenili u Kolektivnom ugovoru, tako da danas mogu kazati da smo jako zadovoljni postignutim dogovorom. Nakon današnjega dana, s pravom možemo kazati kako su uposlenici u srednjim školama sljedeće dvije godine mirni, jer imamo dobar Kolektivni ugovor, a imamo povećanja kakvima smo se nadali“, rekao je Josip Milić, predsjednik Unije nezavisnih sindikata.

 „Ja bih istakla dvije stvari kojima smo na poseban način zadovoljni, a to je da smo prvi put dobili povećanje plata bez ijednoga štrajka upozorenja i bez protesta, te druga stvar da su koeficijenti nakon 14 godina pomjereni, jer smo sva povećanja do danas imali preko osnovice. Jako smo zadovoljni, mada tu postoje još neke sitne stvari na kojima treba raditi. Posla uvijek ima i uvijek će ga biti, ali mislim da cjelokupno članstvo treba biti izuzetno zadovoljno s ovim što smo postigli“, kazala je Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture HNK-a.

(NovaSloboda.ba)