Proizvodnja u pogonu “Stara jama” privremeno se obustavlja, rudari se prebacuju u jamu “Raspotočje”

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i Samostalni sindikat radnika Rudnika mrkog uglja Zenica definitivno su povukli prošlosedmičnu odluku o organizovanju protesta ispred zgrade Vlade FBiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, koji je bio zakazan za četvrtak, potvrdio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata radnika RMU Zenica Elvedin Avdić.

“Preduzeće je ostalo u blokadi od strane naših 15.ak radnika, koji ne žele ‘zalediti’ tužbe na određeni period”, kazao je Avdić, koji je dodao da su svi radnici sutra u 11.00 sati pozvani da dođu na kapiju preduzeća, gdje je sutra u 8.00 sati, takođe, bio zakazan mirni protest zeničkih rudara, koji je, takođe, otkazan.

Radnicima koji još uvijek nisu pristali da “zalede” izvršne sudske presude po osnovu neuplaćenih doprinosa za penziono-mirovinsko osiguranje, dat je krajnji rok da to učine do sutra u 10.00 sati.

“Očekujemo da nam sutra direktor Mensur Hukić saopšti šta proističe iz ovog problema. On će u 7,30 sati imati sastanak s radnicima koji, za sada, ne pristaju da ‘zalede’ potraživanja po tom osnovu”, kaže Avdić.

On najavljuje kako će, kada se izvrši deblokada računa preduzeća, te radnici dobiju plate, dio jamskih radnika iz pogona “Stara jama”, u kojoj se ugalj kopa komornom metodom, biti prebačen u pogon “Raspotočje”, kako bi se obnovila proizvodnja u tom pogonu.  

“Koliko znam, donesena je odluka o privremenom prekidu proizvodnje u pogonu ‘Stara jama’, za koju će biti izrađen elaborat. Zato će radnici iz te jame biti prebačeni u ‘Raspotočje’, ali neka i to sutra obrazloži direktor Hukić”, ističe Avdić.

(Fena)