Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za dizanje u vazduh brane Nova Kahovka

Ukrajina i Rusija optuživale su se međusobno u utorak za dizanje u vazduh brane što je izazvalo velike poplave na jugu Ukrajine, dok je Rusija saopštila da je osujetila još jednu ukrajinsku ofanzivu na istočni Donjeck i nanijela joj velike gubitke.

Rusija je pokrenula novi talas vazdušnih napada preko noći na Kijev, a Ukrajina je saopštila da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane oborili više od 20 krstarećih projektila na prilazu gradu.

Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da su ruske snage digle u vazduhbranu Nova Kahovka iz sovjetskog doba u okupiranoj oblasti Herson.

Neprovjereni video snimci na društvenim mrežama pokazuju intenzivne eksplozije oko brane i vodu koja se probija. Brana, visoka 30 metara i duga 3,2 kilometra, izgrađena je 1956. godine na rijeci Dnjepar.

Ona ima vodu jednaku onoj u Velikom slanom jezeru u američkoj državi Utah, a takođe snabdijeva vodom Krim, koji je Rusija pripojila 2014. godine, i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je, takođe, pod ruskom kontrolom.

“Razjašnjavaju se razmjere uništenja, brzina i količina vode, te vjerovatna područja poplave”, objavila je ukrajinska vojska na Facebooku.

Ruske novinske agencije javile su da je brana uništena u granatiranju, dok se navodi da gradonačelnik grada Nove Kahhovke, koji je pod kontrolom Rusije, okrivljuje čin “terorizma”, što je ruska skraćenica za napad Ukrajine.

(Fena)