Alić o formiranju vlasti u HNK: Zajedno s HDZ-om možemo doći do 20 ruku

Član rukovodstva Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona iz SDA Džafer Alić izjavio je danas u Mostaru kako smatra da HDZ BiH i SDA mogu doći do 20 ruku koje su potrebne za formiranje vlasti u tom kantonu, naglašavajući kako bi HNK trebao biti kopija Srednjobosanskog kantona.

“I dalje smo na tom principu da mi u HNK-u moramo biti kopija Srednjobosanskog kantona. Zaista smatram da je to žiža, prava preslika Federacije BiH i da se tu dokazujemo. Ako HDZ skrene s tog puta, mislim da nije dobro”, izjavio je Alić novinarima.

Naglasio je kako na određen način imaju i neki vid dogovora da idu u tom smjeru.

“Želimo da se sistem očuva, da sistem funkcioniše To nije nikakav izgovor i nikakvo opravdanje, nego jednostavno suštinski moramo doći do takvog rješenja. Nije lako doći do njega, ali mislim da moramo težiti tome, a ne baviti se samo matematikom, ni u skupštini ni u Vladi. Ne može to biti matematika, da li je 7/5, da li je 8/4 i da se na tome završi. Mi moramo ući duboko u resore, u tim resorima naći suštinu šta nije funkcionisalo, šta treba unaprijediti i kadrovski odgovoriti na takve izazove. Ja zaista vjerujem da mi to možemo i smatram da ćemo u narednom periodu doći do toga”, ocijenio je Alić.

Dodao je i kako smatra da zajedno s HDZ-om mogu doći do 20 ruku.

“Mislim da HDZ ima jedan dio stranaka koje su raspoložene podržati takav vid programa, a mislim da i mi još nismo zatvorili vrata svima nego čekamo da dođemo do pravog rješenja, a onda da tražimo ko će podržati to rješenje”, naglasio je Alić.

Komentarišući jučerašnju odluku Demokratske fronte da ne formira vlast u HNK zajedno sa strankama Trojke i HDZ-om, kazao je kako je DF ostao dosljedan svojim programskim ciljevima, te da smatra kako su oni do samih izbora i nakon njih imali određena usmjerenja koja su juče i potvrdili.

“Mislim da je ovaj koncept Trojke, koji je bio predstavljen na FBiH, nije nikad bio prihvatljiv DF-u. Ovde je bio jedan mali zaokret u jednom trenutku u HNK-u od strane Kantonalne organizacije, te vjerujem da se desila ispravka te odluke na nivou Predsjedništva i smatram da je ispravna”, ocijenio je.

Na pitanje da li smatra da je moguće da u HNK-u ostane tehnička vlada, kazao je kako to ne priželjkuje i ne priziva.

“Mislim da je vrijeme da dobijemo novu vladu, da je osvježimo, ali sve je moguće”, poručio je.

(Fena)