Bh. državljanin pokušao prokrijumčariti državljane Kine u kamionu

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Gradiška, u utorak su spriječili krijumčarenje četveoro državljana Narodne Republike Kine na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom kontrole teretnog motornog vozila marke Mercedes i priključnog vozila, nacionalnih oznaka Bosne i Hercegovine. Dvojica odraslih muškaraca i dvije odrasle ženske osobe skrivali su se u priključnom vozilu koje je prevozilo kečap iz BiH za zemlje Evropske unije, a otkriveni su prilikom detaljne kontrole na drugoj liniji graničnih provjera i korištenjem specijalističke opreme donirane od Vlade Češke Republike. Vozilom je upravljao Ž. R., državljanin BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo krijumčarenja osoba, o događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH.

Prema njegovom nalogu, državljani NR Kine su saslušani u svojstvu svjedoka, dok je državljanin BiH lišen slobode i protiv istog će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu.

Državljani NR Kine su, u skladu sa Zakonom o strancima, prekršajno sankcionisani i uz Prijedlog za protjerivanje s teritorije BiH predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje, navodi se u saopštenju.

(Fena)