Uskok podigao optužnicu protiv Mamića i osječkih sudija

Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv osječkih sudija Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zdravka i Zorana Mamića, preduzetnika Drage Tadića i Vekićeve prijateljice Nataše Sekulić zbog primanja i davanja mita, te trgovanja utjecajem. 

Tužilaštvo je, ne navodeći identitete, saopštilo da se okrivljenici uz navedena krivična djela terete i za davanje mita za trgovanje uticajem i pranje novca.

Uskok navodi da je prvooptuženi Krušlin, kao prvostepeni uskočki sudija u novembru 2016. godine. U Zagrebu, iako je znao da se u to vrijeme na njegovom sudu vodi postupak protiv braće Mamić i suoptuženika, te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru, gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem i s njim se nastavio družiti.

Mamić je pri tom, znajući da je Krušlin sudija Županijskog suda u Osijeku, „u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudija pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet”, koji je sudija uzeo, kažu u Uskoku.

Prema optužnici, Mamić je kao optuženik u nekoliko krivičnih postupaka protiv njega, njegovog brata i drugih optuženika u više navrata, od 2017. do 2019. godine u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, ostvarivao osobne kontakte s Vekićem, takođe uskočkim sudijom.

Mamić dao Vekiću mito od najmanje 370.000 eura

Vekić je Mamiću, prema optužnici, obećavao da će lično, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sudijama osječkog Županijskog suda, pa tako i osumnjičenim Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za Mamića i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke bez obzira na stvarno stanje spisa.

Uskok precizira kako je Vekić predočavao Zdravku Mamiću da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu, kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu kaucije u iznosu od 7 miliona kuna u trećem predmetu.

Sukladno dogovoru, Zdravko Mamić je kao protivuslugu za navedeno u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega lično i drugu dvojicu sudija, ističe Uskok.

Osim toga, Zdravko Mamić je zajedno s bratom, kontaktirao s Kvesićem u Širokom Brijegu, gdje su dogovorili kako će ga putem Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

Zoran Mamić je potom, tvrdi Uskok, osigurao 100.000 eura u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Mito od 100.000 eura na traženje Zdravka Mamića sudiji Vekiću, za njega i Kvesića, predao preduzetnik Tadić, znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima sudija s Mamićem.

Uskok navodi i da su braća Mamić kao nagradu za dogovoreno pogodovanje podmirivali troškove inostranog putovanja i boravka Vekića i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine.

Takođe je autoritetom svog položaja u Hrvatskom fudbalskom savezu Vekiću osigurao odlazak na fudbalsku utakmicu hrvatske reprezentacije u junu 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Vekić se tereti da je, zajedno s Natašom Sekulić, raspolagao dijelom novca koga je stekao od Mamića za ishođenje povoljnih sudskih odluka.   

Prema Uskokovoj optužnici, Vekić i Sekulić kupili su dijelom tog novca nekretninu u Osijeku i automobil, dok je Vekić kupio i nekretninu u Zadru i još jedan automobil. U optužnici se navodi i da je Sekulić u sefu banke držala novac, koji je Vekić pribavio koruptivnim postupanjem.

Visoki krivični sud (VKS) odbio je u martu zahtjev braće Zdravka i Zorana Mamića i njihovih suoptuženika da se drugo suđenje za izvlačenje novca iz NK ”Dinama” u sklopu zločinačkog udruženja premjesti s osječkog na Županijski sud u Zagrebu.

Vrhovni sud u toj odluci ističe da sudije čija je nepristrasnost dovedena u pitanje više ne obavljaju sudijsku dužnost, jer je Vekić razriješen na vlastiti zahtjev, dok je Krušlinu izrečena disciplinska kazna razrješenja od dužnosti.

Disciplinski postupak protiv dvojice osječkih sudijaa pokrenuo je početkom 2022. godine predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban nakon afere u kojoj ih je osuđeni bjegunac Zdravko Mamić prozvao zbog korupcije. Krušlin je bio predsjednik sudskog vijeća, koje je osudilo Zdravka Mamića na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 miliona kuna iz Dinama, zajedno s bratom Zoranom i još dvije osobe.

Istraga pokrenuta nakon Mamićevog USB sticka

Kada je presuda postala pravosnažna, Mamić je iz BiH dostavio Uskoku USB stick, koji sadrži optužbe na račun sudija Vekića, Krušlina i Ante Kvesića, a nakon toga je pokrenuta istraga, koja je rezultirala hapšenjima sudija zbog primanja mita i trgovanja utjecajem.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK “Dinama”, uz braću Mamić, optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota i menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U  optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od decembra 2004. do decembra 2015. godine ostale okrivljenike organizovao u zločinačko udruženje, te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih firmi iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a, te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Tužilaštvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura, odnosno 55,8 miliona kuna, prenosi Hina.  

(Fena)