Veliki kanal, zelene boje

Iznenađenje u Veneciji: Odjednom je poznati Grand Canal, kod mosta Rialto, zasvijetlio jarko zelenom bojom. Prema prvim analizama ekologa, neko je u vodu bacio organsku tečnost za bojenje.

U Italiji, u posljednje vrijeme, sve više zaštitnika klime privlači pažnju kampanjama u boji. Nešto slično se već desilo sa vodom u Fontane di Trevi u Rimu, ili ispred Palazzo Vecchio u Firenci.

U proteklu nedelju, u Veneciji se održavala tradicionalna regata Vogalonga, kojom od 1974. godine, protiv motornih brodova protestuju čamci na vesla, kanui i gondole. Prema regionalnoj vladi, kako je rečeno, uzrok ovoj pojavi, identifikovan je “organski agens za bojenje”.

Misterija zelene boje kanala je brzo riješena

Sve je čisto u gradu u laguni: “Veoma jarko zelene tečnosti” na Velikom kanalu u Veneciji je očigledno došao zbog netoksičnog fluoresceina. Incident podsjeća na protestnu akciju iz 1960.ih.

Misterija oko zeleno obojenog dijela venecijanskog Velikog kanala je riješena: promjenu boje je izazvao fluorescein, netoksična supstanca koja se koristila u testovima na kanalizacijskim mrežama, saopštile su lokalne vlasti u ponedeljak. Fluorescein je otkriven tokom analize uzoraka, saopštila je regionalna uprava za zaštitu životne sredine u Veneciji. U uzorcima nisu otkriveni toksični elementi.

Nije otkriveno odakle dolazi fluorescein.

Stanovnici mosta Rialto, koji je popularan među turistima, ukazali su u nedjelju na “veo jarko zelene tečnosti” u vodi. Prema lokalnim novinama La Nuova Venezia, policija je istražila da li iza promjene boje stoje klimatski aktivisti. Kanal Grande je već bivao zelen prije dobrih pet decenija.

Argentinski umjetnik Garcia Uriburu bacio je 1968. godine svijetlo zelenu boju u vodu, tokom izložbe Bienalle, kako bi podigao svijest o zaštiti okoline.

(express)

Z. N.

(Novasloboda.ba)