Nikšić: Dogovorili smo da BiH uskoro potpuno zabrani izvoz trupaca

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je nakon današnje zajedničke sjednice dviju entitetskih vlada da su Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srpske iskazale spremnost da zajedno rade i stvaraju bolji ambijent za građane i poslodavce, kako ne bi odlazili iz BiH.

“Građani su danas vidjeli da dvije vlade zajedno sjede i rade, jer smo mi najodgovornije osobe za rješavanje stvarnih životnih potreba”,kazao je.

Zahvalio je predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću na dobrodošlici, a posebno ministrima obe vlade, ističući da su svi vrlo konstruktivno radili.

Nikšić je kazao da su se o svim tačkama vrlo brzo dogovorili, a posebno se referisao na dogovor da BiH uskoro potpuno zabrani izvoz trupaca.

“Vrlo brzo smo se dogovorili da to bude trajna kategorija”, kazao je.

Takođe je istakao da su se vrlo brzo dogovorili da BiH nastupa s jednim glasom kada se donose odluke o odlaganju nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.

“Obe vlade rade na tome da BiH nastupa jednim glasom kada je to u pitanju. Prije nekoliko dana nas je posjetio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, s kojim smo vrlo dobro iskomunicirali neke stvari”, kazao je.

Nikšić je naglasio da je atmosfera vrlo dobra, te da su kroz dnevni red prošli brzo, kada je u pitanju život građana i ekonomija.

“Bitno je da pričamo o tome šta ćemo uraditi. BiH ne zaslužuje da se valja u blatu”, kazao je.

Takođe je naglasio da su neke vrlo bitne teme ostavili za sljedeći put, kao što je izgradnja autoputeva.

(Fena)