Visoki let čuda od djeteta završio u zatvoru

Uspon i pad najveće američke prevarantkinje Elizabeth Holmes (39). Ona će narednih 11 godina biti razdvojena od djece i supruga.

“Blefiranje kod analize krvi” učinilo ju je bogatom, a njenu djecu sada nevjerovatno siromašnim.

Sa samo 30 godina, Elizabeth Holmes bila je najmlađa milijarderka na svijetu, koja je sama napravila veliki skok u svom životu. Danas, devet godina kasnije, počeo je njen najteži period.

Bivše američko čudo od djeteta mora ići u ženski zatvor, savezni zatvor u Bryan (Teksas). Buditi se u 6 ujutro, u zatvorskoj uniformi (kaki pantalone i bluza). Posebno teško za nju, mlada majka neće više moći da grli svoju slatku djecu. Morala je ostaviti svoje mališane. Jedanaest dugih godina!

Prije nego što je zatrudnjela, znala je šta joj se sprema. Sin William (uskoro 2 godine), sa kovrdžavom plavom kosom, rođen je neposredno prije njenog suđenja za prevaru, u julu 2021. godine. Nakon osude u novembru 2022. godie, rodila je kćeru Invictu (3 mjeseca).

Elizabeth Holmes, propalo čudo od djeteta!

Sa 19 godina prekinula je studije i osnovala “Theranos”. Start-up je prevarom uvjerila svoje sponzore da može prepoznati 70 krvnih vrijednosti s jednom kapi krvi – od markera raka do kolesterola. Investitori su u kompaniju uložili 650 miliona eura.

A onda su se pojavili zdravi pacijenti s dijagnozom raka, uz pomoć Holmes aparata. Wall Street Journal je 2015. godine otkrio: Tehnologija joj ne funkcioniše.

Loš trik: u slučaju prezentacija, nije njihov “Edison” uređaj davao rezultate, već konvencionalni laboratorijski uređaji Siemens & Co. Američke vlasti su uzele stvar u svoje ruke.

Forbes je procijenio neto vrijednost njene imovine sa 4,5 milijardi dolara na 0 (nula).

Od heroja do nule

Ona je tada kupila kartu za Meksiko, ali je bila uhvaćena! Na sudu je prvo sve gurala svom poslovnom partneru, a zatim je kroz suze sve priznala.

Njen suprug William ‘Billy’ Evans (31), kalifornijski hotelski nasljednik, i dalje stoji uz nju.

S ljubavlju brine o djeci i njihovom sibirskom haskiju “Balto”. A njihova majka će ubuduće kćerku Invictu i sina Williama moći viđati samo tokom posjeta vikendom, od 8 do 17 sati. A tada u ogromnu sobu za posjete, u isto vrijeme ulazi 570 posjetilaca. Igračke su strogo zabranjene, zagrljaji u svakom slučaju. Ukoliko Holmes odsluži punu kaznu, sin William će imati trinaest, a kćerka Invicta jedanaest godina, kada “mama” bude puštena na slobodu.

I tek tada će ih moći ponovo zagrliti.

(express)

Lj. G.

(Novasloboda.ba)