Greta Thunberg optužila Rusiju za “ekocid” zbog pucanja brane Kahovka u Ukrajini

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg optužila je Rusiju da je izazvala rušenje brane Kahovka u Ukrajini, nazivajući to činom “ekocida”.

Puknuće ogromne brane, pod ruskom kontrolom u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson, izazvalo je velike poplave, prisiljavajući hiljade stanovnika da pobjegnu i izazivajući pustoš u životnoj sredini. Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za njeno uništenje.

“Ovaj ekocid kao nastavak neprovocirane ruske invazije na Ukrajinu je još jedan zločin zbog koga svijet nema riječi. Naše oči su ponovo uprte u Rusiju, koja mora biti pozvana na odgovornost za svoje zločine”, navela je Thunberg (20) na Twitteru u četvrtak.

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski odgovorio je na Twitteru: “Hvala vam na vašem stavu i što podržavate istinu @Greta Thunberg! (Rusija) mora biti odgovorna za sve svoje zlo protiv ljudi, života i prirode!”.

Thunberg je u petak rekla Reutersu tokom sedmičnog klimatskog protesta u švedskom parlamentu da su posljedice pucanja brane bile “apsolutno užasavajuće i užasne”.

“Rusija treba da odgovara za svoje postupke i zločine. Oči svijeta sada su uprte u njih”, rekla je Thunberg, koja je u petak završila srednju školu.

Sjedinjene Američke Države su u utorak saopštile da ne mogu sa sigurnošću reći šta je uzrokovalo uništenje brane, ali procjenjuju izvještaje da Rusija, koja je okupirala branu od prošle godine, stoji iza eksplozije.

(Fena)