Najava nastavka gradnje zgrade HNK-a jednostrano kršenje imperativa međunarodne zajednice o integraciji Mostara

Na juče objavljenu najavu nastavka izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta  (HNK) na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, Medžlis Islamske zajednice Mostar u saopštenju za javnost oštro je reagovao na, kako se navodi, bezočan, bjesomučan i jednostran nasrtaj na opšte humanističke vrijednosti i izgrađeni stepen međunacionalnih odnosa u Mostaru i Hercegovini.

S tim u vezi podsjetili su javnost da je Islamska zajednica, uvažavajući principe potpisanih međunarodnih sporazuma o integraciji grada Mostara, zakonske akte i norme svoj zahtjev za izgradnjom zgrade Islamskog kulturnog centra isključivo tretirala u domenu upravnog postupka kod nadležnih gradskih službi, dok je u slučaju izgradnje zgrade HNK-a došlo do kršenja svih tih propisa, zbog čega je građevinska inspekcija više od 20 puta zaustavljala nelegalne radove.

Medijske tvrdnje direktora HNK-a i njegovih političkih mentora, navodi se dalje u saopštenju,  da posjeduje validnu dozvolu za gradnju zgrade za koju je ranije usvojen Regulacioni plan, su notorne neistine.

„Regulacioni plan, usvojen od strane organa,  međunarodnim sudovima presuđene  Herceg-Bosne, na koji se u javnim istupima poziva direktor HNK-a dokinut je sa tri odluke Gradskog vijeća Mostara 1999., 2001. i 2012. U svakoj od ovih odluka, nalaženo je gradskim službama da izrade regulacioni plan Centralne zone, a svaki oblik gradnja je zabranjen.  Tvrdnje HNK-a o validnosti dozvola su u fazi provjere pred javnim pravobranilaštvom Grada Mostara, čime će se utvrditi i stvarno stanje prouzrokovano nelegalnim ugovorom o ortakluku, što je pravni osnov da nastavak radova ne može početi“,  podsjetili su javnost.

Stoga smatraju da je ovako intoniran čin nastavka gradnje HNK-a jednostrano kršenje imperativa međunarodne zajednice o integraciji Mostara u jedinstvenu administrativnu cjelinu u kojoj, Centralna zona Grada Mostara, kako su to predložili međunarodni zvaničnici, a prihvatili gradski čelnici i u suštinskom i u metaforičnom smislu urbanističkim rješenjima treba pripadati svim narodima i građanima.

 Javnost su podsjetili da Bošnjaci niti u jednom sazivu Gradskog vijeća nikada nisu dali svoju saglasnost da zgrada HNK-a bude izgrađena na lokalitetu Lakišića harema.

Pozvali su međunarodnu zajednicu, oličenu u ličnosti Visokog predstavnika  i sve relevantne političke subjekte u Bosni i Hercegovini, da punu pažnju posvete ovom problemu, jer, budući da je planirano da u toj zgradu  i u tom dijelu Grada Mostara djeluju  kulturne i naučne institucije isključivo Hrvata u BiH (Hrvatska akademija za nauku i umjetnost u BiH, Simfonijski orkestar Mostar, buduća Akademija dramskih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru i Matica hrvatska) poslata je jasna poruka da na tom prostoru svi drugi nisu dobro došli.

„Simbolično rečeno, ovde nije riječ o nastavku izgradnje zgrade HNK-a, već o nastavku izgradnje Herceg- Bosne, o kojoj je ne tako davno javno i slatkorječivo govorio direktor Vukoja“ istakao je u saopćenju.  

Na kraju su upozorili sve političke faktore u Bosni i Hercegovini i međunarodnu zajednicu, sve faktore koji imaju mandat političkog djelovanja na prostoru Bosne i Hercegovine da hitno reaguju i da ne ispituju strpljenje Islamske zajednice i granice demokratske borbe do kojih je spremna  ići.   

(NovaSloboda.ba)