Ruralni parlament Balkana iduće sedmice u Mostaru

Balkanska mreža za ruralni razvoj (BRDN) i Regionalna stalna radna grupa za ruralni razvoj u jugoistočnoj Europi (SWG) organizuju 3. Ruralni parlament Balkana (BRP) i Balkanski samit o hrani (Balkan Food Summit).

Događaj će početi u ponedjeljak, 12. juna, u 9 sati u hotelu Mostar i trajaće do četvrtka, 15. juna, u Mostaru, najavljeno je iz Redaha, koji je od svog osnivanja uključen u razvoj poljoprivrede i ruralnih prostora Hercegovine te koji, kao jedan od osnivača Mreže za ruralni razvoj u BiH koja je članica Balkanske mreže za ruralni razvoj, pomaže kolegama iz Sjeverne Makedonije u organizaciji ovog događaja.

Kako su naveli, na skupu se očekuje više od 80 učesnika, uključujući predstavnike civilnog društva, ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja iz zemalja zapadnog Balkana, lokalne proizvođače hrane, nacionalne vlade, organizacije i institucije Evropske unije.

S obzirom na prioritetne potrebe i izazove u procesu ruralnog razvoja u regiji, rasprave će biti usmjerene na teme o izazovima provođenja EU LEADER pristupa na zapadnom Balkanu, zatim na provođenje Zelene agende za zemlje zapadnog Balkana, na sigurnost hrane i ruralnu gastronomiju kao potencijal za održivi ruralni razvoj, te na izazove i prilike za žene i mlade u ruralnim područjima.

Očekuje se da će se pristnim obratiti predstavnici BRDN-a i SWG-a, predstavnici ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, predstavnik Generalne direkcije Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i drugi predstavnici organizacija Evropske unije.

Ruralni parlament Balkana, kao dugoročna kampanja, ima za cilj izraziti glas ruralnih zajednica zapadnog Balkana, promovisati samopomoć i djelovanje ruralnih ljudi, kao i osigurati da se njihove potrebe i interesi snažno odražavaju u ruralnim područjima.

S druge strane, Balkan Food Summit ima za cilj podići svijest o važnosti regionalnih prehrambenih sustava i agrobioraznolikosti na zapadnom Balkanu, posebno u pogledu podsticaja za očuvanje i dodavanja vrijednosti agrobioraznolikosti, kako bi se poboljšala ruralna dobrobit, osigurala sigurnost hrane i podigla svijest o potrebi transformacije prehrambenog sistema i političkim instrumentima koji mogu podržati takve procese transformacije.

Kako su najavili iz Redaha, glavni rezultat bila bi Deklaracija 3. BRP-a kao jasan skup zajedničkih stavova ruralnih članova Svjetske banke, te kao prijedlog akcija za ruralne zajednice, vlade, Evropsku uniju i transformaciju prehrambenog sistema prema održivoj i zdravoj ishrani, koja promoviše agrobiološku raznolikost.

Organizaciju 3. Ruralnog parlamenta Balkana i Balkanskog samita o hrani podržava GIZ SEDRA II Program i Dijalog poljoprivredne politike Njemačka – zapadni Balkan.

(Fena)