Trump optužen u istrazi o povjerljivim dokumentima

Donald Trump je rekao da je optužen za rukovanje povjerljivim dokumentima nakon što je napustio funkciju, što je najozbiljnija pravna prijetnja protiv bivšeg predsjednika SAD-a do sada, dok bura krivičnih istraga ugrožava njegovu kandidaturu za drugi mandat u Bijeloj kući, prenosi AFP.

“Korumpirana Bidenova administracija je obavijestila moje advokate da sam optužen, naizgled zbog prevara sa kutijama”, napisao je Trump na svojoj platformi Truth Social dok je objavljivao vijesti o istorijskom trenutku za Sjedinjene Američke Države: prvi put ikada da se aktuelni ili bivši vrhovni komandant suočio sa federalnim optužbama.

Iz Ministarstva pravde nije bilo trenutne potvrde o Trumpovoj tvrdnji.

Trumpov advokat Jim Trusty rekao je za CNN da je njegov klijent optužen za sedam tačaka, uključujući namjerno zadržavanje dokumenata u suprotnosti sa Zakonom o špijunaži, davanje lažnih izjava, ometanje pravde i jednu tačku za zavjeru.

Iako precizni detalji optužbi nisu odmah jasni, ljudi koji su upoznati s tim rekli su za New York Times da je optužba za zavjeru povezana s ometanjem pravde.

Trump, koji se ponovo kandiduje za predsjednika, rekao je da je slledećeg utorka pozvan u zgradu federalnog suda u Majamiju – dan uoči svog 77. rođendana.

“Nikad nisam mislio da je moguće da se tako nešto može dogoditi bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država”, napisao je.

(Fena)