U Beogradu počeo šesti protest “Srbija protiv nasilja

Šesti protest “Srbija protiv nasilja”, u organizaciji proevropske srbijanske opozicije kojim građani traže odgovornost nosilaca vlasti zbog loše bezbjednosne i društvene atmosfere koja je dovela do dva masovna ubistva početkom maja, počeo je večeras ispred Skupštine Srbije, a cilj današnjeg protesta je da nekoliko desetina hiljada građana formira takozvani “prsten” oko zgrade srbijanske Vlade.

Uz velike transparente “Srbija protiv nasilja” i “U atmosferi straha se ne živi”, građani su ispunili plato ispred skupštine od Bulevara kralja Aleksandra, do spomenika Nikoli Pašiću.

Pun je i obližnji Pionirski park, a građani i dalje pristižu iz pravca centra grada i Bulevara kralja Aleksandra, javlja Beta.

Protesti su počeli poslije dva masovna ubistva, 3. i 4. maja, a fokus današnjeg biće na obrazovanju zbog, kako su najavili organizatori, haotično saopštenog plana o završetku školske godine.

Trasa protesta biće od Skupštine Srbije, Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, pa Beogradskom ulicom do Slavije i potom Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije, oko koje će građani napraviti “prsten”.

Zahtjevi protesta su smjenjivanje Savjeta Regulatornog tiela za elektronske medije i rukovodstva Radio televizije Srbije kao i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koji promovišu nasilje.

Traže se i smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest “Srbija protiv nasilja” pozivaju opozicone parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije politički.

Dio opozicije tehnički organizuje građanske proteste koji su počeli poslije masovnih ubistava u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i selima Dubona i Malo Orašje u mladenovačkoj i smederevskoj opštini.