Britanski borbeni avioni dva puta presretali ruske avione u blizini vazdušnog prostora NATO-a

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da su britanski borbeni avioni u protekla 24 sata, u dva navrata, polijetali kako bi presreli ruske avione koji su se približavali vazdušnom prostoru NATO-a, javlja Anadolija.

U saopštenju se navodi da su avioni Typhooni britanskih Kraljevskih vaudhoplovnih snaga, bazirani u vazduhoplovnoj bazi Amari u Estoniji, i avioni Gripeni švedskih vazduhoplovnih snaga sinoć bili angažovani na presretanju ruskog izviđačkog aviona Il-20 i borbenog aviona Su-27, koji su letjeli blizu vazdušnog prostora NATO-a i Švedske.

Takođe se navodi da su i jutros britanski avioni ponovo poletjeli da presretnu dva transportna aviona, koji su letjeli južno od kopnene Rusije prema regiji Kalinjingrada.

“Ruski avioni se nisu ponašali u skladu s međunarodnim normama, jer nisu uspjeli komunicirati s relevantnim regijama, ali su ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i letjeli na profesionalan način”, navodi se u saopštenju.

Avioni Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva kasnije su ponovo dobili zadatak da presretnu dva bombardera Tupoljev Tu-22M i dva borbena aviona Su-30, koji su, takođe, letjeli južno od kopnene Rusije iznad Finskog zaljeva i Baltičkog mora.

“Ova presretanja su jasan podsjetnik da su Kraljevske vazduhoplovne snage uvijek spremne braniti naše nebo i nebo naših saveznika, dok koordinirana akcija nekoliko vazduhoplovnih snaga služi kao jasna demonstracija vrijednosti naših međunarodnih saveza“, poručio je britanski ministar odbrane Ben Wallace.

(Fena)