Damir Imamović večeras u Abraševiću

Damir Imamovićje jedan od važnih umjetničkih zidara novog Abraševića.

Danas već slavni izvođač, reformator i čuvar sevdaha, veću afirmaciju je doživio upravo u Abraševiću. Legendarni koncert, zabilježen i objavljen kao živi album „Live in Abrašević“, koga je snimio Damir Imamović Trio, označio je početak obostrane ljubavi između Damira i Abraševića, koja traje i danas.

U međuvremenu je Damir snimio film o Sevdahu i napravio brojna istraživanja i aktivnosti u očuvanju same forme kao i njenog razvoja – radeći na tekstovima i skupljajući te svirajući manje poznate kompozicije, dajući standardima novo ruho. Istovremeno, na ovom je putu pazio posebno na tradicionalne izvođače, od kojih je učio, ali ih i javno podržavao. Kasnije je krenuo više samostalno nastupati, oformio je i novi trio Sevdah takht, koji mu je pomogao da se približi stilovima recentne world music scene.

Konačnu afirmaciju i veliko svjetsko priznanje donio mu je album Singer of Tales, koji je snimio sa legendarnim jazz basistom Gregom Cohenom i sviračem kemanea Deryom Turkanom i violinisticom Ivanom Đurić. Na ovom albumu misija oavremenjavanja tradicionalne sevdah muzike savršeno je zaokružena, te je sasvim zasluženo nagrađen i nagradom “The Best Artist of Europe”, koju dodjeljuje ugledni časopis Songlines.

Damir Imamović će 10. juna otvoriti ljetni dio rođendanskog programa OKC Abrašević, uz pratnju Ivane Đurić na violini i Benjamina Drijenčića na trubi.

Ulaz je besplatan.

(NovaSloboda.ba)