Besana noć iza stanovnika Sapne, kišne padavine pričinile ogromne štete

Za samo dva sata obilnih kišnih padavina u periodu od 18 do 20 sati, područje opštine Sapna je u subotu uveče pretrpilo ogromne materijalne štete. Jak i intenzivan pljusak prouzrokovao je bujične vode, koje su nosile sve pred sobom. 

“Od jutros dobijamo informacije o razmjerama pričinjene štete. U prvi mah nisu bile ovakve prognoze, ali dobijamo informacije da su štete ogromne. Jedan dio opštine nema vode, u pojedinim naseljima pokrenula su se klizišta, dok je u blokadi bio regionalni put Kalesija – Sapna, kao i alternativni put preko Međeđe. Za sanaciju posljedica nevremena biće nam neophodna pomoć viših organa vlasti”, kaže načelnik opštine Sapna Zudin Mahmutović. 

Vodena bujica je odnijela i u potpunosti uništila dva automobila, poplavljeno je na desetine duluma poljoprivrednog zemljišta, a i nekoliko stambenih objekata. 

Najteža situacija je u naseljima Nezuk, Međeđa, Žuje, Šarci…

“Ekipe su na terenu. Problem predstavljaju učestali pljuskovi. Nadamo se da će situacija ostati pod kontrolom”, kažu u Opštinskom štabu Civilne zaštite Sapna. 

U Sapni je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Poplave su pogodile i opštinu Kalesija. Situacija na tom području je od jutros pod kontrolom.

Prethodne noći došlo je do plavljenja jednog poslovnog objekta u Memićima, te nekoliko stambenih objekata, usljed čega je evakuisana jedna porodica. Najteža situacija bila je u mjesnim zajednicama Gornja Kalesija, Gornje Petrovice, Tojšići, Hidani, Donji Rainci i Brda. 

(Fena)