Uhapšena bivša liderka Škotske Nicola Sturgeon

Bivša liderka Škotske Nicola Sturgeon uhapšena je u nedelju u okviru policijske istrage političkog finansiranja, potvrdio je njezin tim.

“Nicola Sturgeon je danas prisustvovala intervjuu na kome je trebala biti uhapšena i ispitana u vezi s operacijom Branchform. Ona je stalno govorila da će sarađivati s istragom ako se to od nje zatraži i nastavlja to činiti”, rekao je glasnogovornik Sturgeon.

Policija Ujedinjenog Kraljevstva ne imenuje osumnjičenike dok ne budu optuženi, ali vlasti su potvrdile da su pritvorile 52. godišnju ženu u okviru istrage o finansiranju Škotske nacionalne stranke (SNP), koju je Sturgeon vodila od 2014. godine i odstupila je s te funkcije u martu ove godine.

“Žena je u pritvoru i ispituju je detektivi škotske policije. Predmet je aktivan, te prema Zakonu o nepoštivanju suda javnost se savjetuje da bude oprezna ako o tome raspravlja na društvenim mrežama. Budući da je istraga u toku, ne možemo dalje komentarisati”, navedeno je iz policije.

Škotska policija je istraživala kako je potrošeno 700.000 eura namijenjenih kampanji za nezavisnost Škotske, prenosi DW.

Njen suprug i izvršni direktor SNP-a Peter Murrell i još jedan dužnosnik stranke zadužen za finansije Colin Beattie uhapšeni su u aprilu u okviru iste istrage. Beattie i Murrell kasnije su pušteni bez optužnice i čekajući dalju istragu.

Ovaj skandal je gurnuo SNP u duboku krizu i dodatno umanjio izglede za postizanje nezavisnosti Škotske.

(Fena)