Ukrajina ponovo meta noćnih ruskih vazdušnih napada

Ukrajina je ponovo bila meta ruskih zračnih napada tokom noći, a protivvazdušna odbrana u regijama Harkov i Sumy oborila je šest ruskih dronova, prema ukrajinskim izvorima.

Moskva je navodno u subotu ispalila ukupno osam projektila i 35 dronova, dok su ukrajinske snage oborile dvije rakete i 20 dronova.

Vazdušni napadi zabilježeni su i iz ruske regije Kaluga, gdje su, prema lokalnim vlastima, oborena dva ukrajinska drona.

Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov objavio je danas da je u toj regiji iz tračnica izletio teretni voz s 15 praznih vagona, javlja njemačka novinska agencija DPA. U nesreći nije bilo povrijeđenih, ali je željeznički saobraćaj privremeno obustavljen.

Razlozi nesreće nisu poznati. Od početka invazije na Ukrajinu, pogranična regija Belgorod bila je meta sabotaža na željeznici, kao i napada koji su odnosili mrtve i ranjene. Nedavno su se vazdušni napadi pojačali, a bilo je i nekoliko upada grupa, za koje se sumnja da su proukrajinski borci.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je u subotu da je u Ukrajini započela dugo očekivana protivofanziva. Prema stručnjacima američkog Instituta za proučavanje rata (ISW), Kijev je proteklih dana pokrenuo napade na najmanje četiri područja u regijama Donjecka i Zaporožja.

Manje uspjehe zabilježile su ukrajinske snage u Zaporožju, a prvi napadi u kontekstu protivofanzive bili su uglavnom usmjereni na otkrivanje slabih tačaka ruske odbrane i otkrivanje moguće odbrambene taktike Moskve. U sljedećem talasu napada, Kijev bi u borbu mogao poslati veći broj obučenih vojnika opremljenih zapadnim oružjem, navodi ISW.

Međutim, u subotu je ruska vojska ustvrdila da je odbila sve ukrajinske napade u Zaporožju i južnom Donjecku, te da je nanijela velike gubitke ukrajinskim vojnicima.

 “Ukupni gubici ukrajinskih snaga u spomenutim područjima u jednom danu iznosili su 300 vojnika, devet tenkova, uključujući četiri leoparda i 11 borbenih vozila pješadije”, objasnio je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

(Fena)